Is bitcoin een hedge tegen inflatie?

Is bitcoin een hedge tegen inflatie?

De inflatie is op dit moment hoger dan ooit. In Nederland steeg het prijspeil in maart 2022 tot bijna 12 procent ten opzichte van een jaar eerder. De absolute schaarste van bitcoin is op papier een wapen tegen deze inflatie, maar het is zeker niet het enige alternatief.

Goud en zilver hebben deze functie jarenlang vervult, maar lijken hun glans verloren te hebben. Vastgoed werkt op zich wel, maar brengt hoge transactiekosten met zich mee en is niet voor iedereen toegankelijk. Aandelen doen het aardig, maar vergen een hoge mate van financiële kennis. Is dit het moment voor bitcoin?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als hedge tegen inflatie

De meest simpele definitie van inflatie is een stijging van de geldhoeveelheid. Door een toename van de geldhoeveelheid neemt de koopkracht per eenheid af. Natuurlijk spelen er ook andere factoren een rol, zoals het conflict in Oekraïne, wat invloed heeft op de energieprijzen.

In theorie is bitcoin de perfecte hedge tegen inflatie. De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden zorgt ervoor dat jouw vermogen beschermt blijft tegen de voornaamste veroorzaker van koopkrachtverlies, een toename van de geldhoeveelheid.

De absolute schaarst van bitcoin betekent echter niet dat de bitcoin koers zich altijd gedraagt als een hedge tegen inflatie. Op de korte termijn oogt het soms zelfs alsof het tegenovergestelde waar is. Er zijn momenten geweest dat goud de lucht inschoot tijden macro-economische onzekerheid en de bitcoin koers achterbleef.

Uiteindelijk is de bitcoin koers het resultaat van vraag en aanbod. Er zijn nog altijd veel mensen die speculeren met bitcoin en er slechts voor de korte termijn instappen om snelle winsten te maken. Dat zorgt voor een hoop ruis op de grafiek.

Die ruis maakt dat mensen soms het gevoel hebben dat bitcoin niet functioneert als een hedge tegen inflatie. De sleutel is echter om je niet te focussen op de korte termijn koers van bitcoin, maar om te begrijpen wat voor asset je koopt. Eén bitcoin blijft altijd één bitcoin.

Een uitspraak die heel simpel lijkt, maar in de praktijk nog best lastig te begrijpen is. Voor de mensen die dit begrijpen is bitcoin de ultieme hedge tegen inflatie, voor de rest van de investeerders hangt het vooral af van de vaak wispelturige dagkoers.

Geschiedenis in het voordeel van bitcoin

Als we uitzoomen en het lange termijn koersverloop van bitcoin in ogenschouw nemen, dan zien we dat bitcoin een hele sterke hedge tegen inflatie is. In de jaren waarin de balansen van centrale banken over de hele wereld extreem zijn toegenomen, is de bitcoin koers zelfs harder gestegen.

Het laat zien dat steeds meer mensen erkennen dat de absolute schaarste van bitcoin bijzonder is. Een veilige haven die wordt beschermd door een decentraal netwerk van computer en cryptografie die door geen enkele fysieke macht op aarde doorbroken kan worden.

Bitcoin is als een onneembare vesting in de digitale wereld waarin jij zonder te vrezen je vermogen kunt bewaren. Een onneembare vesting waarin jouw taartpunt van de bitcoin-supply altijd dezelfde taartpunt blijft. Dat is de kracht van bitcoin en de reden waarom bitcoin zo goed gefunctioneerd heeft als hedge tegen inflatie en dat waarschijnlijk zal blijven doen.

Lees meer over:
Bitcoin inflatie Data en Analyse

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties