Is de stress in de Amerikaanse bankensector voorbij?

De financiële wereld werd in maart 2023 opgeschrikt door een gigantische crisis binnen het Amerikaanse bankensysteem. Meerdere banken begonnen te piepen en kraken als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve, die de investeringsportfolio’s van de banken in kwestie stevige verliezen opleverden. Als gevolg daarvan raakte het grote publiek in paniek en begon men massaal hun geld weg te halen bij de banken, die daarop in nog grotere problemen kwamen.

Op dit moment lijkt de situatie echter om te draaien, de afgelopen weken bracht het Amerikaanse publiek weer 133,16 miljard dollar onder bij de banken.

Is de paniek voorbij?

De Federal Reserve is nog niet klaar met zijn rentecampagne, maar de paniek lijkt voorbij als het over de banken gaat. In de afgelopen week alleen al stuurden consumenten voor 46,58 miljard dollar aan kapitaal richting Amerikaanse banken, zo blijkt uit data van het Federal Reserve Economic Data (FRED) systeem.

Die instromen komen op een moment dat de aandelen van de regionale banken ook weer aan een opleving bezig zijn. Zo steeg het aandeel van PacWest Bancorp bijvoorbeeld van 6,45 dollar op 31 mei naar de huidige koers van 8,53 dollar.

Het optimisme voor de Amerikaanse bankensector lijkt ook voort te komen uit de verwachting dat de Federal Reserve deze week op de pauzeknop drukt en de rente voorlopig even op hetzelfde niveau houdt.

Daardoor neemt de druk op het financiële systeem mogelijk wat af en kunnen we rustig aan wennen aan de nieuwe status quo wat de rente betreft. Volgens CME Group is er op dit moment een kans van 73,6 procent dat de Federal Reserve op woensdag een rentepauze aankondigt.

Nog steeds zorgen

Ondanks het feit dat de aandelen van banken weer wat zijn gestegen en ook de stortingen toenemen, is niet iedereen er helemaal gerust op dat de ellende voorbij is. Janet Yellen, de huidige minister van Financiën van de Verenigde Staten, waarschuwt dat verdere “consolidatie” in de bankensector niet volledig is uit te sluiten, vanwege de problemen in commercieel vastgoed.

“We hebben een grote verandering gezien in de perceptie over thuiswerken. Met name in een klimaat van hogere rentes denk ik dat banken zich over de gehele linie voorbereiden op enige herstructurering en moeilijkheden voor de komende maanden tot jaren”, aldus Yellen.

“Over het algemeen schat ik in dat de hoeveelheid kapitaal en liquiditeit in het bankensysteem sterk is. Hoewel er problemen zijn, verwacht ik dat de banken de stress aankunnen”, zo gaat zij verder.

Voor bitcoin zou het wellicht geen slechte zaak zijn als er een nieuwe episode van bankenstress opspeelt, omdat de koers daar in maart ook flink van profiteerde.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....