Japan komt met wetgeving voor uitgifte stablecoins

Het Japanse parlement heeft een wettelijk kader voor stablecoins aangenomen. Daarmee is er een vangnet gecreëerd voor beleggers.

Stablecoinwet

De wet die is aangenomen gaat specifiek in op stablecoins. Dit zijn op-blockchain-uitgegeven tokens die de waarde van een andere (fiat)valuta moet representeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het wetsvoorstel geeft duidelijkheid over de definitie van stablecoins. Vanaf nu wordt dit als digitaal geld beschouwd. De stablecoins moeten (!) ook worden gekoppeld aan de yen of een ander wettig betaalmiddel. Dit geeft de eigenaars de garantie om hun stablecoins ook daadwerkelijk tegen de nominale waarde te kunnen inwisselen.

De ‘stabiele cryptovaluta’ mogen daarnaast ook alleen nog maar door erkende banken, geregistreerde geldtransfer agents en trustmaatschappijen worden uitgegeven.

Het wetsvoorstel heeft geen betrekking op bestaande asset-backed (zoals USDC) of algoritmische stablecoins (zoals UST). Exchanges in Japan noteren deze stablecoins overigens ook niet.

Eerste land

Het wetsvoorstel is opgesteld door de Japanse Financial Services Agency (FSA). Ze zijn hier eind 2021 mee beginnen, en het is medio maart door het Hogerhuis (Shugiin) aangenomen.

Nu is de wet ook door de meerderheid in de plenaire vergadering van het House of Councilors (Sangiin) aangenomen. Naar verluidt gaat de wet volgend jaar van kracht.

De timing van de wet is erg praktisch, nadat de waarde van stablecoin terraUSD (UST) vorige maand verdampte en veel ‘investeerders’ bakken met geld verloren.

Eerder werd al duidelijk dat het Aziatische land partijen wilde gaan aanwijzen die stablecoins mogen aanbieden. Een beperkt aantal partijen zullen in het land ( ~125 miljoen inwoners) een licentie ontvangen om deze taak op zich te mogen nemen. Het is nog onduidelijk welke partijen dit gaan zijn.

Japan is naar wat schijnt het eerste land dat op deze manier met stablecoins omgaat.

Eerder vandaag kreeg cryptobeurs FTX goedkeuring om in Japan haar diensten te mogen aanbieden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!