Jerome Powell: ‘Bitcoin lijkt niet meer te verdwijnen als asset-klasse’

Jerome Powell is de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, de machtigste centrale bank ter wereld, en lijkt nu te stellen dat bitcoin zich heeft bewezen als een nieuwe asset-klasse op het financiële wereldtoneel. Dit is relevant, omdat dergelijke uitspraken van de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank het steeds moeilijker maken om bitcoin van hogerhand uit de markt te reguleren.

Verder zegt het ook veel dat hij vragen over bitcoin niet weglacht.

Powell neemt bitcoin serieus

Het feit dat Powell serieus op vragen over bitcoin reageert zegt genoeg over de status van de digitale munt. Satoshi Nakamoto lanceerde het project in 2009 en praktisch vanuit het niets heeft bitcoin zich opgewerkt tot een financiële asset van wereldformaat.

Dat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank bitcoin belangrijk genoeg acht om op vragen van journalisten te reageren is op zijn minst interessant te noemen.

Des te meer omdat Powell dat doet op het moment dat partijen als BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld, aanvragen doen voor een spot bitcoin ETF.

De echte omarming van de traditionele financiële wereld moet nog komen, maar dit zijn daar zeker weten de eerste tekenen van. Niet iedere bitcoiner is daar blij mee, maar dat is wellicht wel wat er nodig is om de hele wereld vertrouwen te geven in de digitale munt.

Vijand van de Fed?

Satoshi Nakamoto bedacht bitcoin als reactie op het traditionele financiële systeem, waarin er steeds meer fiatgeld in omloop moet komen om de boel draaiende te houden. Dat levert uiteindelijk inflatie op en daar moet de absolute schaarste van bitcoin tegen beschermen.

Je zou kunnen stellen dat bitcoin een vijand van de Federal Reserve is, omdat het mensen een potentiële nieuwe ontsnappingsroute geeft.

Aan de andere kant bestaat goud ook al langer dan de Federal Reserve en vervult het edelmetaal sinds jaar en dag eenzelfde rol.

In die zin kun je bitcoin misschien beter zien als een asset die de Amerikaanse centrale bank tot enige mate van discipline dwingt, omdat het mensen door een te ruim monetair beleid kan dwingen om naar bitcoin of andere alternatieven over te springen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....