Joe Biden benoemt Gary Gensler tot nieuwe voorzitter SEC

Gary Gensler is benoemd door nieuwe voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC). Dat is de toezichthouder op de Amerikaanse effectenmarkt, de handel in aandelen en obligaties. Maar ook de waakhond op de eventuele komst van een bitcoin exchange traded fund (ETF).

Gary Gensler nieuwe SEC voorzitter

De Amerikaanse Senaat heeft de kandidaatstelling van Gensler goedgekeurd met 53 stemmen voor en 45 stemmen tegen. De tegenstemmers zijn Republikeinen, die ook uit strategisch standpunt tegenstemmen. Ze hebben namelijk moeite met het plan van de Democratische president Joe Biden om ook klimaatdoelstellingen onderdeel te maken van het financiële toezicht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Niettemin gaf de achtergrond en ervaring van Gensler wel de doorslag. In een eerdere stemming van de Senaatscommissie trok Gensler met 14 tegen 10 ook aan het langste einde.

Gensler is voormalig commissaris van de CFTC en ook professor bij het MIT
Digital Currency. Hij heeft zichzelf omschreven als een “minimalistisch
over Bitcoin“,
maar heeft ook interesse in andere publieke blockchains. In
tegenstelling tot zijn voorganger Jay Clayton lijkt hij meer interesse
te tonen in deze nieuwe assetklasse.

Bitcoin een aandeel of niet?

Een van de vragen die al langer van de toezichthouder ligt, is de vraag of cryptocurrency’s te classificeren zijn als effect. Bitcoin functioneert als een decentraal netwerk, zo is er géén formele oprichter of stichting achter het netwerk te noemen.

Maar voor andere cryptocurrency’s ligt dat anders. Daar verloopt de consensus op het netwerk centraler en hebben stichting middels een pre-mine van hun munten ook veel zeggenschap en macht op hetzelfde netwerk. Die actoren zijn ook aanspreekbaar voor de autoriteiten omdat ze aandeelhouder zijn op een proof-of-stake netwerk.

Daarnaast is er al een raamwerk van regels voor start-ups die een eigen munt of token willen uitgeven, maar die regels zijn continu aan verandering onderhevig.

Een ander dossier wat op tafel ligt en waar met name bitcoin handelaren naar uitkijken: de komst van een bitcoin ETF. Onder de vorige voorzitter Jay Clayton is elke aanvraag voor een bitcoin ETF afgewezen.

Bitcoin ETF

Door de benoeming van Gensler is de hoop van de markt gevestigd op een goedkeuring van een ETF. Dat is een tracker die de prijs van bitcoin volgt dus zodra de bitcoin prijs stijgt, dan stijgt ook de waarde van de ETF. Het is voor consumenten te kopen als een aandeel.

In Canada zijn er enkele ETF’s die gretig aftrek vinden onder professionele en retail beleggers. Onder meer Goldman Sachs en Van Eck willen ook graag een ETF in Amerika gaan aanbieden. De SEC vond dit beleggingsproduct te risicovol vanwege het manipuleerbare karakter van de relatief kleine bitcoin markt.

Maar naarmate de markt groeit en er steeds meer bestaande financiële namen instappen, neemt het vertrouwen ook onder de autoriteiten toe in deze assetklasse.

Wil je graag meepraten over het nieuws?
Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep.
Join ook het nieuwskanaal
om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
SECVS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...