Joe Tsai, medeoprichter Alibaba, is fan van cryptovaluta

Joe Tsai heeft vandaag op Twitter toegegeven dat hij wel van cryptovaluta houdt. Al zegt de naam Tsai je misschien niet veel, het is toch een grote jongen. De zakenman is namelijk medeoprichter en tevens vice-voorzitter van Alibaba.

"I like crypto"

Eerder vandaag tweette hij het volgende: "I like crypto". Hoewel de term crypto in wezen verwijst naar cryptografie, is deze afkorting de laatste jaren gangbaar geworden als verwijzing naar cryptovaluta. Is Tsai een echte Bitcoiner?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat het nogal bijzonder maakt, is dat China nogal een strikte no-nonsense houding heeft ten opzichte van cryptovaluta. Bitcoin mining is sinds afgelopen zomer verboden en transacties zijn illegaal. Het bezit van cryptovaluta is dan wel weer toegestaan.

Joe Tsai is minder bekend dan zijn kompaan Jack Ma. Toch zijn beide mannen oprichters van Alibaba Group, het retail-concern en multinational dat bekend is van onder andere de webshop Aliexpress en betaaldienst Alipay.

Zijn volledige naam is Joseph Chung-Hsin Tsai en van origine is de miljardair Taiwanees. Hij volgde zijn studie in de Verenigde Staten en is naast genaturaliseerd Canadees ook nog eigenaar van de Brooklyn Nets, een basketbalteam in de NBA.

Verboden, doch gedogen 

Hoewel de Chinese overheid cryptovaluta al wel meer dan tien keer heeft verboden, weten Chinese beleggers de regels goed te omzeilen. Met een VPN en Tether als stabiele 'bridge currency' is het goed mogelijk om kapitaalcontroles te ontlopen.

Ironisch genoeg is Alibaba is betrokken bij de lancering van de Chinese digitale yuan. Deze Central Bank Digital Currency (CBDC) wordt in de betaalomgeving van Alipay (en ook WeChat van Tencent) getest.

Dit centrale bankengeld is het tegenovergestelde van bitcoin. Het is centraal aangestuurd, niet schaars, niet privacy vriendelijk en ook niet permissieloos te gebruiken.

Het is overigens niet bekend of Tsai ook daadwerkelijk cryptovaluta heeft en of hij zich ook op de markt van altcoins stort, of het bij bitcoin-only houdt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChina