Jonge hacker die $5,2 miljoen aan bitcoin buit maakte, moet dat weer inleveren

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is van plan om miljoenen dollars aan bitcoin in beslag te nemen. Een jonge hacker had het geld een aantal geleden gestolen van managers van cryptobedrijven.

Slim SIM-swapping

De tiener had een sportauto gekocht van het geld dat hij buit maakte. Die moet hij weer inleveren, kijkend naar een bevel die een federale rechter heeft ondertekend.

Ze eisen dat Ahmad Wagaafe Hared maar liefst $5,2 miljoen aan bitcoin moet teruggeven die hij in 2016 had gestolen. De bitcoin en de auto werden gestolen na een slimme SIM-swap. Tussen 2016 en 2018 was Hared hier samen met twee handlangers druk mee.

Bij SIM-swapping misleidt een hacker de aanbieder van telefoonabonnementen, waardoor het de controle over de smartphne kan krijgen. Niet fysiek, maar het kan zich daarna wel voordoen als de eigenaar van de telefoon. Sms’jes als 2FA-verificatie-methode zijn dan ook niet meer veilig.

In 2016 werkte de destijds nog 18-jarige Harred samen met kameraad Matthew Gene Ditman uit Nevada aan deze SIM-swapping hacks. Hij kreeg op die manier toegang tot accounts van leidinggevenden in de crypto-industrie in in Noord-Californië.

Het is niet bekend wie er precies slachtoffer zijn geworden behalve dat het natuurlijk wel de de thuisbasis is van Silicon Valley en er in deze regio veel cryptobedrijven zijn gevestigd, waaronder vroeger ook cryptobeurs Coinbase.

Harred was overigens ook een bekende op het darknet. Met de gebruikersnaam ‘winblo’ was hij “extreem actief” op een online marktplaats waar accounts voor social media werden doorverkocht, zo stelt cyberbeveiligingsjournalist Brian Krebs.

Met een deel van dit gestolen geld kocht Harred een BMW i8 die volgens Krebs destijds ongeveer $150.000 kostte. Maar dat was nog niet genoeg, gezien Hared de slachtoffers na de hack nog opbelde met de poging om ze nog verder af te persen.

Aan het plan kwam in 2019 een einde. Een onderzoek door de FBI identificeerde Harred en Ditman en arresteerden het tweetal. De veroordeling wacht nog, maar het plan is dus om de $5,2 miljoen aan bitcoin terug te halen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshackhackers

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...