Jongeren gewaarschuwd: Pas op voor crypto-scams die je als money mule gebruiken

Jongeren gewaarschuwd: Pas op voor crypto-scams die je als money mule gebruiken

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) waarschuwt jongeren, studenten en werkzoekenden voor oplichterijen waarbij nietsvermoedende slachtoffers worden ingezet als crypto money mules. Deze scams helpen criminelen geld wit te wassen en kunnen ernstige gevolgen hebben.

Wat is een money mule?

Een money mule is iemand die door criminelen wordt gebruikt om geld te verplaatsen. Dit kan via crypto wallets, handelsaccounts of andere digitale portemonnees. Vaak denken de slachtoffers dat ze een legitieme taak uitvoeren, zoals “mystery shopper” of “betalingsverwerker”. De realiteit is dat ze betrokken raken bij criminele activiteiten.

Hoe werkt de scam?

De OCEO, het educatie- en voorlichtingsbureau van de CFTC, legt uit dat jongeren en werkzoekenden vaak gemakkelijke doelwitten zijn. Ze worden benaderd met aantrekkelijke aanbiedingen voor online werk, soms voor slechts een paar uur per dag. Deze “banen” kunnen hen echter in verband brengen met witwaspraktijken, waardoor ze onbewust criminelen helpen.

Director Melanie Devoe van de OCEO zegt: “Jongeren die op zoek zijn naar een zomerbaan kunnen aangetrokken worden door aanbiedingen die enkele uren online werk vereisen. Helaas kunnen ze onbewust betrokken raken bij witwassen, wat hen in de problemen kan brengen.”

Waarom zijn deze scams gevaarlijk?

Criminele organisaties gebruiken netwerken van mensen om illegaal geld te verplaatsen en wetshandhavers te ontwijken. Jongeren en werkzoekenden denken vaak dat ze normale taken uitvoeren, terwijl ze in werkelijkheid crimineel geld verplaatsen. Soms worden slachtoffers overtuigd om contant geld om te zetten in crypto via een handelsaccount of een Bitcoin-kiosk en de crypto naar een opgegeven wallet te sturen. In andere gevallen moeten ze crypto omzetten naar fiatvaluta, waarmee ze het geld van de blockchain halen.

Cryptotransfers zijn een gemakkelijke manier voor criminelen om illegaal geld te verplaatsen. Ondanks de schijnbare anonimiteit van blockchain, worden wetshandhavers steeds beter in het traceren van deze illegale activiteiten. Daarom gebruiken criminelen slachtoffers om het geld via fiatvaluta te verplaatsen.

Een andere veelvoorkomende scam die de OCEO benadrukt, is “smurfing”. Hierbij sturen criminelen een groot bedrag naar de wallet of het handelsaccount van een nietsvermoedend persoon. Deze persoon moet vervolgens kleine bedragen naar meerdere wallets sturen.

Smurfing

De waarschuwing van de CFTC maakt deel uit van het Money Mule Initiative, een internationale campagne om netwerken voor witwassen te ontmantelen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) meldt dat tijdens deze campagne al actie is ondernomen tegen meer dan 3000 money mules en dat er aanklachten zijn ingediend tegen 24 individuen.

Wat kun je doen?

Als je op zoek bent naar een baan of een aantrekkelijk online aanbod ziet, wees dan alert. Controleer altijd de legitimiteit van het aanbod en wees voorzichtig met wie je je financiële informatie deelt. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook.

Deze waarschuwing benadrukt hoe belangrijk het is om op je hoede te zijn voor oplichterijen in de crypto-wereld. Jongeren en werkzoekenden moeten extra voorzichtig zijn om te voorkomen dat ze ongewild betrokken raken bij criminele activiteiten.

Blijf geïnformeerd en wees waakzaam om jezelf te beschermen.

 

Door: Immanuel Rodulfo

Immanuel J. Rodulfo is een ervaren specialist in digitale marketing en communicatie, met een diepgaande kennis van blockchain-technologie en cryptocurrency. Met een academische achtergrond in communicatie en onderwijs en meer dan vijftien jaar ervaring in de sector, combineert Immanuel zijn uitgebre...