JPMorgan: “Bitcoin ETF goed voor liquiditeit maar géén gamechanger”

Het is de vraag of goedkeuring van nieuwe bitcoin exchange traded funds een aardverschuiving (lees: sterk stijgende koers) teweeg gaan brengen. Dat is in te lezen in een rapport van JPMorgan managing director Nikolaos Panigirtzoglou, waarover Bloomberg bericht. Een van de argumenten: er zijn al de nodige spot bitcoin ETF's in Canada en Europa en die hebben minimale interesse getrokken.

Panigirtzoglou, opererend vanuit Londen, maakt deel uit van het wereldwijde marktstrategieteam van JPMorgan. Hij is van mening dat een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten een vergelijkbaar effect heeft als die in Canada en Europa, waar spot Bitcoin ETF's al enige tijd bestaan.

Een Bitcoin ETF is een beleggingsinstrument ontworpen om beleggers blootstelling te bieden aan de prijsbewegingen van bitcoin zonder dat ze daadwerkelijk bitcoin hoeven te bezitten of te verhandelen.

Een bitcoin ETF werkt op dezelfde manier als andere traditionele ETF's. Het fonds beheert een portefeuille van bitcoin en deelt aandelen uit die representatief zijn voor de waarde van die portefeuille. Beleggers kunnen deze aandelen verhandelen op beurzen, net als bij gewone aandelen.

Tot nu toe hebben deze producten "weinig interesse van investeerders" getrokken en hebben ze "niet kunnen profiteren van uitstroom van kapitaal uit goud-ETF's", stelt Panigirtzoglou.

Volgens de strateeg zitten er ook voordelen aan een bitcoinfonds, want het leidt tot meer liquiditeit in de bitcoinmarkten, en het kan leiden tot een verplaatsing van handelsactiviteiten van BTC-futuresproducten.

De visie van Panigirtzoglou staat haaks op de hoge verwachtingen die gepaard gaan met de goedkeuring van een Bitcoin ETF in de Verenigde Staten. Tijdens een interview op 6 juli suggereert CEO Larry Fink van BlackRock dat investeerders zich tot bitcoin gaan wenden als bescherming tegen inflatie en de devaluatie van fiatvaluta's.

"Laten we duidelijk zijn: bitcoin is een internationale activa," zegt Fink. "Het is niet gebaseerd op één valuta, dus het kan een alternatieve activa vertegenwoordigen."

Het consistente succes van BlackRock bij het vullen van ETF's heeft geleid tot optimisme dat hun poging voor een Bitcoin ETF ook succesvol zou kunnen zijn. Volgens gegevens van Eric Balchunas en James Seyffart van Bloomberg Intelligence is tot op heden slechts één van de 550 door het bedrijf ingediende fondsen afgewezen.

De aanvraag van BlackRock werd gevolgd door een golf van heraanvragen bij de Securities and Exchange Commission (SEC), waarbij Invesco, Fidelity, WisdomTree en ARK Invest tot de voorstanders behoren die in aanmerking komen voor goedkeuring door regelgevende instanties. In het verleden zijn verschillende aanvragen door de SEC afgewezen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Plan B Bitcoin Data en Analyse
Nederlandse Analist PlanB onthult: Bitcoin Bullmarkt Begint met Ongekende FOMO Golf – $100K in Zicht?

Volgens PlanB, een Nederlandse analist en de maker van het stock-to-flow (S2F) model voor het...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Zet Koers naar $102K en $360K

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Binance komt klanten tegemoet met $4,4 miljard aan verkeerd gestorte fondsen

Binance heeft succesvol $4,4 miljard aan digitale activa teruggehaald voor gebruikers die fouten maakten bij...

Nieuws
CEO Buckley van Vanguard gaat met pensioen, stapt de miljardenbeheerder nu wél in bitcoin ETF’s?

Tim Buckley, de CEO van Vanguard Group, gaat aan het einde van 2024 met pensioen....

Lees meer