Juwelier Graff wil $7,5 miljoen aan bitcoin van ransomware-hack terugkrijgen via verzekeraar

De Britse juwelier Graff Diamonds Corp. heeft een rechtszaak aangespannen tegen zijn verzekeraar. Ze willen een schadevergoeding ontvangen van The Travellers Companies. Laatstgenoemde wil deze schadevergoeding echter niet verstrekken.

Ransomeware-slachtoffer

Het gaat om een bedrag van $7,5 miljoen in bitcoin. De juwelier moest dit vorig jaar aan losgeld betalen na een ransomware-hack

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bloomberg schrijft dat de systemen van Graff in september 2021 werden uitgebuit door de beruchte Russische hackbende Conti. Doordat ze in de computersystemen kwamen, kregen ze toegang tot gegevens van “high-end” klanten.

Het ging onder andere om de voormalig Amerikaanse president Donald Trump, net als de koninklijke families uit Saoedi-Arabië, de VAE en Qatar.

Na de aanval zette Conti 69.000 documenten met de privé-informatie over de klanten online. Ze dreigden om nog meer vrij te geven als er niet $15 miljoen in bitcoin zou worden betaald.

In november 2021 betaalde Graff de hackergroep in totaal 118 BTC (toen $7,5 miljoen waard), de helft van het aanvankelijk gevraagde bedrag. Het bedrijf zei dat het losgeld moest betalen om zijn klanten te beschermen. Momenteel is deze 118 bitcoin overigens nog maar $2,5 miljoen waard.

“De criminelen dreigden met het gericht publiceren van de privéaankopen van onze klanten. We waren vastbesloten om alle mogelijke stappen te ondernemen om hun belangen te beschermen en hebben zo een betaling onderhandeld die die dreiging met succes heeft geneutraliseerd.”

Na het incident verwachtte het bedrijf dat de schade zou worden gedekt door de verzekeraar. Ze gingen er van uit dat het een ‘verzekerd risico’ was, maar tot op de dag van vandaag is er geen vergoeding ontvangen van Travellers.

Daarom zet de juwelier nu de stap naar het Hooggerechtshof om toch nog geld te kunnen vangen.

Ransomware

Volgens onderzoek van analysebedrijf Elliptic haalden hackersgroepen in 2021 maar liefst $602 miljoen binnen uit ransomware-aanvallen. Dat was iets minder dan in 2020, toen dit getal nog op $692 miljoen stond.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsransomware