Karma voor centrale bank VS na uitspraak over Bitcoin? Fedwire heeft urenlang storing

Het was even paniek in de Verenigde Staten. Het betaalnetwerk van de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, lag er afgelopen week een poosje uit. Door de storing lagen meerdere betalingsdiensten plat, waaronder het systeem waar iedere dag biljoenen aan dollars over wordt verstuurd. Intussen draaide Bitcoin gewoon door, zoals het al jaren doet.

Fedwire storing

Door de storing, konden banken en bedrijven geen digitale betalingen verwerken. Na enkele uren van downtime, werkte het cruciale betalingssysteem dat bekend staat als Fedwire weer. Andere diensten van de Federal Reserve waren langer onbereikbaar. In een verklaring gaf de Fed de schuld aan een "operationele fout".

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Banken, bedrijven en overheidsinstanties vertrouwen op Fedwire om enorme sommen geld over te dragen van en naar het Amerikaanse banksysteem. In het vierde kwartaal werd per dag (!) gemiddeld meer dan $3.000 miljard overgemaakt via Fedwire.

Er waren ook Amerikaanse cryptobedrijven die last hadden van de storing. Gemini, de beurs van de tweeling Winklevoss, zei dat sommige van hun systemen ook niet werkten als gevolg van het probleem bij de Fed.

Ironisch genoeg sprak Janet Yellen zich twee dagen voor het voorval nog uit over Bitcoin. Ze noemde het decentrale antifragiele betaalnetwerk 'inefficiënt'. Zij is nu de minister van Financiën in de VS en voorheen directeur van de Federal Reserve.

Nic Carter ging al direct in op deze uitspraak, door het te vergelijken met Fedwire, wat enkele dagen dus down ging. Qua settlement layer is Bitcoin namelijk enorm veel efficiënter dan het systeem van de Fed.

Niet geheel onlogisch werd er vanuit de Bitcoin community gegrapt over deze ontwikkeling. Bitcoin fixes this?

Bitcoin als alternatief

Bitcoin is misschien wel de antipool van Fedwire. Met Bitcoin kun je wereldwijd iedere hoeveelheid aan waarde binnen 10 minuten naar iedereen toesturen die het accepteert. Daarnaast is Bitcoin zo bedacht, dat het niet zomaar neer te halen is door een 'operationele fout'.

De laatste keer dat Bitcoin (tijdelijk) niet werkte, was in 2013. Het was ook slechts de tweede keer dat Bitcoin tijdelijk onbruikbaar was voor betalingen. Destijds ging het om 6 uur en 20 minuten. De eerste keer was in 2010, toen het 8 uur en 27 minuten lang mis ging met Bitcoin. Destijds was de omvang van netwerk, het team van ontwikkelaars en ook de waarde van het ecosysteem nog verwaarloosbaar.

Beide keren werd er snel een oplossing geprogrammeerd en verstuurd naar het netwerk, en binnen no-time was de fout teniet gedaan. Sindsdien is het netwerk al ruim 2900 dagen onafgebroken online geweest. In het meer dan 12-jarig bestaan, is de uptime van Bitcoin 99,98611%.

Bitcoin is niet afhankelijk van een centraal punt om te werken. Daarnaast zijn er wereldwijd ook honderden ontwikkelaars die constant bezig zijn om het protocol te verbeteren. De code van Bitcoin Core is daarnaast op nog eens open source te bekijken, waardoor er enorm veel ogen hebben gezocht naar potentiële kritieke fouten. Het zijn allemaal eigenschappen die Fedwire niet heeft.

Wil je graag meepraten over het nieuws, kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
federal reserve