Janet Yellen: 'Bitcoin is speculatie en inefficiënt voor betalingen'

Janet Yellen: 'Bitcoin is speculatie en inefficiënt voor betalingen'

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen heeft zich weer uitgelaten over de cryptomarkt. Zoals gedacht is ze niet positief over bitcoin: het is speculatie, inefficiënt en een middel voor illegale transacties.

Janet Yellen over Bitcoin

Zo vindt ze ten eerste dat bitcoin "een risicovolle en speculatieve investering" is. Ook bevestigt ze dat het topprioriteit is om ervoor te zorgen dat het niet wordt gebruikt als middel voor illegale transacties.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ten derde noemt Yellen ook dat ze graag wil dat beleggers beschermd worden voor hun investeringen. De markt moet wat haar betreft verder gereguleerd worden, om manipulaties en risicovolle situaties te voorkomen.

Tot slot noemt ze ook dat bitcoin buitengewoon inefficiënt is in het doen van transacties.

Nic Carter, een bekend Bitcoin-denker, reageerde gevat op die laatste uitspraak. Als settlement layer is bitcoin uitermate efficiënt. Je moet de on-chain laag volgens hem niet zien als betaalnetwerk voor kopjes koffie, maar het gaat om echte settlements. Dit betreft definitieve afhandelingen van grote bedragen.

Fedwire deed in december 2020 bijvoorbeeld 18 miljoen van deze transfers, terwijl Bitcoin er 26 miljoen verwerkte.

De kleine betalingen gaan in de traditionele financiële wereld niet via deze settlement lagen. Zo geld dat ook voor Bitcoin. On-chain is perfect voor settlements, off-chain (via het Lightning Netwerk, PayPal of andere schaalbaarheidsoplossingen) is perfect voor betalingen. Wat Nic carter betreft is dit dus een onzinnige uitspraak van Yellen.

Daarnaast is het argument dat bitcoin gebruikt wordt voor illegale en schimmige dingen onjuist. Volgens analyse van Chainalysis zijn slechts 0,34% van alle betalingen terug te linken naar criminele activiteiten. Het grootste gedeelte hiervan is weer terug te herleiden naar relatief onschuldige ransomware.

En is Bitcoin speculatief en risicovol? Bitcoin is bedacht als spaarmiddel voor de toekomst, en niet een investering voor short-term gains. Voor de lange termijn is er geen betere activa geweest, ondanks de daling van meer dan 10% van vandaag. Uiteindelijk is het beleid van Yellen en haar voorgangers.

Digitale dollar

De nieuw benoemde Amerikaanse minister van Financiën ging ook in op het idee van een 'digitale dollar'. Ze gaf aan dat het logisch is dat de Federal Reserves dit concept onderzoekt.

Yellen beveelt deze Central Bank Digital Currencies zelfs aan in een interview met DealBook DC Policy Project van de New York Times. Ze zei dat een digitale dollar die door de Federal Reserve wordt beheerd, kan leiden tot snellere, veiligere en goedkopere betalingen.

Ze merkt echter ook op dat er nog veel vraagtekens zijn. Ook hierbij spelen vraagstukken omtrent toezichthouders, het witwassen van geld, illegale financieringen en de impact op het bankwezen.

Dat laatste punt was ook voor de Europese Centrale Bank (ECB) een belangrijk hekelpunt. Hoe voorkom je een bankrun op commerciële banken, als je een rekening kunt openen bij de centrale bank? Zij noemen negatieve rentes en betaallimieten als potentiële 'oplossingen'.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin federal reserve

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan