Kazachstan haalde $7M op aan crypto mining belastingen in 2022

Cryptominers hebben in Kazachstan vorig jaar miljoenen dollars aan energiekosten betaald als gevolg van de regulering van de fiscale lasten van mining.

De regering van Kazachstan heeft 3,07 miljard tenge (ongeveer $7 miljoen) aan belastinginkomsten ontvangen van miningbedrijven, na de invoering van een nieuw belastingtarief.

Kazachstan behoort tot de top bitcoin mininghubs ter wereld. Vanaf januari 2022 draagt het Centraal-Aziatische land bij aan 13,22% van de totale bitcoin hashrate, net achter de Verenigde Staten (37,84%) en China (21,11%), zo blijkt uit gegevens van Cambridge Centre for Alternative Finance.

Het land voerde belastingen in voor cryptomining op 1 januari 2022, op basis van het elektriciteitsverbruik door miners. De wet is ingesteld omdat miners te weinig belast werden voor hun stroomgebruik.

De gewijzigde wetgeving wordt ook beschouwd als een wettelijke weg voor verdere adoptie van bitcoinmining. Een groot aantal buitenlandse mining operators verhuisde in 2021 naar Kazachstan tijdens de laatste bullmarkt, waardoor de toch al moeilijke betrekkingen tussen het land en de miners behoorlijk zijn beïnvloed.

Sommige schattingen geven aan dat meer dan 87.849 rigs tegen november 2021 naar het land zijn gebracht na de Chinese hardhandige aanpak van mijnbouwactiviteiten. Onlangs kondigde de regering plannen aan om nieuwe crypto-regelgeving in te voeren om belastingfraude en onwettige bedrijfsactiviteiten tegen te gaan. Een van de voorstellen is om cryptobedrijven nog strenger te reguleren en ook dat miners 75% van hun gedolven crypto moeten verkopen op de wereldmarkt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...