Kosten bitcoin-mining op laagste punt in 10 maanden tijd vanwege efficiëntere machines

De kosten voor het minen van één bitcoin hebben het laagste punt in 10 maanden tijd bereikt en de moeilijkheidsgraad is sinds de piek van mei met 6,7 procent gedaald. Daarmee lijkt de bitcoin mining industrie eindelijk de adempauze te hebben waar men zo naar snakte.

13.000 dollar voor één bitcoin

Op woensdag wist Nikolaos Panigirtzoglou, een strateeg van JPMorgan, te vertellen dat de kosten voor het produceren van één bitcoin naar 13.000 dollar zijn gevallen, terwijl dat begin juni nog 24.000 dollar was. Volgens de analist liggen de kosten voor het produceren van een bitcoin daarmee op het laagste punt sinds september 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook de mining difficulty is inmiddels gedaald van de piek van 31,25T in mei naar 29,15T vandaag. De lagere productiekosten halen wat druk weg bij de miners, die daardoor niet meer hoeven te verkopen, wat ook weer goed is voor de bitcoin koers én de omzet van miners.

Panigirtzoglou is overigens niet louter positief over de ontwikkelingen, want een daling van de productiekosten kan op de langere termijn een negatieve impact op de bitcoin koers hebben. Sommige analisten zien de productiekosten van miners namelijk als het eventuele laagste punt van de bearmarkt.

Productiekosten piekten na all-time highs van april en november

Dat er enige relatie is tussen de productiekosten en de bitcoin koers blijkt wel uit het pieken van de kosten voor miners na de all-time highs van april en november 2021. Al heeft dat uiteraard ook te maken met het feit dat het minen van bitcoin met een hogere koers een stuk rendabeler is en meer partijen in de markt lokt.

Wat dat betreft is de dans tussen de productiekosten en de bitcoin koers er eentje waar lastig een definitief sticker op te plakken is. Volgen de productiekosten de koers of is de relatie andersom? Iedereen heeft er een andere mening over.

Goed nieuws wat betreft het vallen van de productiekosten is dat ook het energieverbruik volgens de Cambridge University Bitcoin Energy Consumption Index gedaald is. Vanaf de piek van 2022 zelfs met 40 procent en voor de afgelopen maand hebben we een daling van 33 procent achter de rug.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....