KPMG: crypto is volwassen

De cryptosector is volwassen geworden, concludeert consultancybureau KPMG in een nieuw rapport ‘Pulse of Fintech H1 2022’.

Want ondanks de zakkende koersen van cryptovaluta, blijven de investeringen in cryptobedrijven behoorlijk op peil. Ze hebben berekend dat durfkapitalisten in de eerste helft van 2022 $14,2 miljard in de cryptosector hebben gestoken verspreid over 725 deals. Ze komen wel met een waarschuwing: in de tweede helft van dit jaar kan ook de investeringsmarkt behoorlijk afkoelen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat waren de topdeals van 2022 tot nu toe?

  • een investering van 1,1 miljard dollar in het Duitse handelsplatform Trade Republic
  • een investering van 550 miljoen dollar in de Britse asset custodian Fireblocks
  • de exchange FTX uit Amerika die 500 miljoen dollar ophaalt
  • een slordige 450 miljoen dollar in softwarebedrijf ConsenSys

Het jaar 2021 was een prima jaar voor zowel de prestaties van bitcoin als voor de cryptomarkt als geheel. Dat optimisme van 2021 heeft zich in de eerste helft van dit jaar nog doorgezet, ondanks de duikvlucht van de koersen. Want in de eerste helft van 2022 is er het dubbele geïnvesteerd van alle kwartalen van vóór 2021.

De dreigende potentiële recessie, stijgende inflatie, rentetarieven en het conflict tussen Rusland en Oekraïne, zal echter in de rest van dit jaar tot een daling in investeringen leiden.

Durfinvesteerders steken $14,2 miljard in cryptobedrijven, dit zijn de topdeals van 2022 tot nu toe
bron: KPMG

Dat er minder geld gepompt wordt in de sector, blijkt uit aanvullend onderzoek van Cointelegraph Research. In de maand juli is de instroom vanuit VC’s met 43% gedaald ten opzichte van juni.

Volgens Alexandre Stachtchenko, directeur blockchain & crypto-activa bij KPMG Frankrijk, hebben “goed georganiseerde cryptobedrijven met een gezond risicobeheerbeleid, een langetermijnvisie en een sterke benadering van kosten- en risicobeheer” de juiste positie om te overleven in deze bearmarkt.

‘Natuurlijk gaan sommige crypto’s en cryptobedrijven het niet halen, vooral degenen zonder onderscheidend vermogen. Het is ook gezond voor het ecosysteem als een deel van de rotzooi verdwijnt, dat ruimt zichzelf op’.

Stachtchenko voegt eraan toe dat financiële instellingen steeds meer interesse hebben in infrastructurele projecten en stablecoins. Verder verwachten ze forse groei uit Afrika, waar bijvoorbeeld een bedrijf als Block van Jack Dorsey al actief is met lightning oplossingen. Maar ook een Binance is het gesprek aangegaan met de regering van Nigeria om daar een economische zone te bouwen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...