Krachtige on-chain indicator hint naar bodem voor bitcoin

Bitcoin lijkt zich op basis van één krachtige on-chain indicator in het proces van het vormen van een lokale bodem te bevinden. Die bodem begint zich dan rond de huidige koers van 30.000 dollar te vormen. Een koers waar weinigen na het starten van de bullrun in 2020 op hadden gerekend voor 2022.

57 procent onder de all-time high

Met een koers van net onder de 30.000 dollar handelen we rond de 57 procent onder de all-time high van november 2021. Destijds bereikte bitcoin een koers van 69.000 dollar en was het optimisme na de verloren zomer van 2021 weer helemaal terug. Hoe anders is het sentiment nu met een bitcoin koers die al maanden kwakkelt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen 8 weken heeft bitcoin zelfs in het rood afgesloten, wat een absoluut record is. Alleen in 2014 kwamen we met 6 achtereenvolgende rode weken in de buurt van deze wanprestatie. Momenteel lijkt het kwakkelen van de koers alles te maken hebben met het onstabiele macro-economische klimaat.

Er gloort echter hoop aan de horizon, want volgens de ‘Long-Term Output Profit Ratio’ (LTH-SOPR) komt de bodem langzaam dichterbij. Tijd om deze on-chain indicator eens onder de loep te nemen en te beoordelen wat dat betekent voor de bitcoin koers.

Bitcoin vormt een bodem

De LTH-SOPR berekenen we door de dollarwaarde van bitcoin op het moment dat ze worden uitgegeven te delen door de dollarwaarde van het moment van aankopen. Met andere woorden, de gerealiseerde waarde wordt gedeeld door de aankoopwaarde van de bitcoin in kwestie.

Momenteel staat de 7-daagse SMA LTH-SOPR op een score van 0,72 wat betekent dat sommige Long-Term Holders hun bitcoin momenteel tegen een verlies verkopen. De laatste keer dat de LTH-SOPR naar dit niveau terugviel was tijdens de COVID-crash van maart 2020.

Destijds viel de waarde echter tot 0,53 wat betekent dat het goed mogelijk is dat ons nog wat pijn te wachten staat. Volgens de analist van CryptoQuant betekent dit dus niet per definitie dat we op de bodem beland zijn, maar dat het waardevol is om deze indicator in de gaten te houden.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.