Recordaantal bitcoin verstuurd op één dag, meeste sinds 2011

De afgelopen dagen is er veel meer bitcoin verstuurd via de blockchain dan de laatste maanden. De waarde van alle verstuurde transacties groeide met meer dan 70%.

Bitcoin voor settlements

Omdat de blockchain transparant kan iedereen met een node de data die hierin komt (of staat) zelf bekijken en verifiëren. Zo kun je dus ook in kaart brengen wat de geldstromen precies zijn. Op deze manier kun je weer in kaart brengen hoeveel waarde er elke dag wordt verstuurd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gemiddelde transactievolume van de afgelopen week was met maar liefst 76% gegroeid. Op één dag werd er meer dan 830.000 BTC op de blockchain verplaatst. Het is een van de hoogste pieken ooit gemeten.

De laatste keer dat het netwerk op één dag 830.000 BTC aan betalingen verwerkte, was in 2011.

Recordaantal bitcoin verstuurd op één dag, meeste sinds 2011

Desalniettemin zijn de transactiekosten enorm laag. Hoe kan dat?

Lage kosten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld goud, maakt het bij bitcoin niet uit welke waarde je verstuurt. Als je twee keer zo veel goud wilt versturen, zul je ook meer transactie- (en beveiligings)kosten moeten betalen. Bij bitcoin is dit niet het geval.

De grootte van een UTXO heeft geen impact op de transactiekosten. De fees zijn immers gebaseerd op het aantal inputs en outputs van de transactie (en indirect ook de adres- en signeertypen die hiervoor zijn gebruikt).

Het laat indirect ook zien dat bitcoin een settlement-laag is. De blockruimte is schaars en alle microbetalingen zullen gebeuren op een tweedelaag, zoals het Lightning Netwerk. Hier kun je betalingen mee doen die niet in de blockchain terug te zien zijn.

Vorige week lagen de transactiekosten nog even wat hoger, toen Binance ruim 100 MB aan betalingen in de mempool zette (om UTXO’s te consolideren). Inmiddels is de mempool weer nagenoeg leeg.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain