‘Het is game over voor fiat’, aldus president El Salvador terwijl hij Bitcoin verdedigt

Nayib Bukele gelooft nog steeds heilig in bitcoin. "Het game over is voor fiat", zo stelt de jonge marketeer (en tevens president) van zijn land El Salvador.

Bitcoin versus fiat

De Salvadoraanse president heeft afgelopen zomer de stap gezet om vol voor bitcoin te gaan, als alternatief naast de Amerikaanse dollar. Het zijn geen halfbakken plannen. Daarom en daarmee gaat hij ook vol in tegen de gevestigde orde. Zo ook nu weer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De recente tweet haalt hij uit naar de criticasters uit de hele wereld die negatief zijn over zijn paradepaardje. Hij vecht terug en verdedigt zijn 'Bitcoin-experiment' als volgt:

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekritiseerde de stap van El Salvador om Bitcoin als wettig betaalmiddel te gebruiken. Ook Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, is een bekende criticus. Steve Hanke noemde het zelfs een 'nachtmerrie voor de economie'.

Bukele vuurt nu dus terug. Hij gelooft dat de massale acceptatie van Bitcoin de economie transformeert. Ook beweert hij dat de jaren van fiatgeld geteld zijn. "El Salvador is de vonk die de echte revolutie aansteekt."

Sinds het gebruik van Bitcoin als legaal betaalmiddel en nationale valuta, heeft El Salvador verscheidene keren het "overschot" van zijn Bitcoin Trust afgeroomd. Ze zijn bezig om 20 scholen en een dierenasiel uit de grond te stampen, allemaal gefinancierd met de Bitcoin-winsten.

Onlangs kocht het land nog 21 BTC bij. Op "de laatste 21e dag van jaar 21 van de 21e eeuw", zo legde hij uit. De grap die hij maakte was te linken aan Bitcoin zelf: er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop.

Kritiek

Intussen laait de kritiek weer verder op. Salvadoranen zouden op onverklaarbare wijze Bitcoin uit hun Chivo wallet verliezen, zo stelt een anonieme Twitteraar. Hij zou 50 voorbeelden hebben verzameld van Bitcoin die op onverklaarbare wijze zijn verdwenen uit Salvadoraanse overheidsapp.

"De regering heeft niet gereageerd en erkent de fouten ook niet."

Dat deze Chivo-app problemen heeft is al langer bekend. In onze documentaire kon je al zien dat de lancering niet vlekkeloos ging. Onlangs kwam wel versie 2.0 uit, waarin ook Lightning prominenter aanwezig is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador