Kunnen exchanges bitcoin “creëren” om de koers te drukken?

De belangrijkste waardepropositie van bitcoin is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Volgens Serhii Zhdanov, de CEO van bitcoin-beurs Exmo, is er vanwege de praktijken van sommige handelsplatformen echter helemaal geen sprake van schaarste. Zhdanov beschuldigt andere exchanges er namelijk van kunstmatig nieuwe bitcoin te creëren.

Kunstmatig nieuwe bitcoin creëren

Zhdanov legt uit hoe sommige handelsplatformen bitcoin verkopen die volgens de blockchain helemaal niet bestaan. “Als iemand bitcoin op de markt wil dumpen, dan is het mogelijk om naar een ongereguleerde off-shore beurs te stappen en daar om 100 miljoen dollar aan bitcoin te vragen. Het enige wat je vervolgens nodig hebt is 10 miljoen dollar aan Tether (USDT)”, aldus Zhdanov.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De beurs voegt in dergelijke gevallen gewoon de fondsen toe aan het account van de persoon in kwestie. Die bitcoin bestaan dan alleen in hun eigen database en bestaan niet op de blockchain. De klant zelf of het market-making team van de beurs verkoopt dan de 100 miljoen dollar aan bitcoin op de markt en drukken daarmee ook de bitcoin koers op andere beurzen naar beneden.

Om hun winsten te pakken gaan de marktmanipulatoren vervolgens naar een ander beursplatform om de daadwerkelijke bitcoin tegen een goedkopere koers op te pikken. “Ze kunnen dan dezelfde hoeveelheid bitcoin tegen een lagere koers kopen en winst maken”, aldus Zhdanov. Het tegenhouden van dit soort praktijken vergt volgens Zhdanov krachtiger beleid van wetgevers dat vergelijkbaar is met het controle en toezicht op de aandelenmarkten.

Wat kunnen we hieraan doen?

De oplossing lijkt simpel: transacties tussen off-shore beurzen en gereguleerde beurzen zoveel mogelijk beperken. Hiermee zou de markt volgens Zhdanov voor alle investeerders een betere en veiligere plek worden.

Zhdanov zegt dat de grootste barrière voor de verdere adoptie van bitcoin ligt in dit soort praktijken. Het enige antwoord wat de CEO van Exmo hierop heeft is sterkere wetgeving. “We kunnen veel dingen lenen van de aandelenmarkten, waar de wetgeving al voor langere periodes getest is”, aldus Zhdanov.

De Amerikaanse spot bitcoin ETF wordt continu afgewezen vanwege de angst van de Securities and Exchange Commission (SEC) voor manipulatie en dat zijn precies de praktijken die Zhdanov hier aankaart. Als we als industrie een spot bitcoin ETF willen, dan moet hier een oplossing voor komen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....