Leningen met Bitcoin als onderpand: Een nieuwe grens voor cryptoleningen

1231 totale weergaven
|

Terwijl het gebruik van cryptocurrency blijft toenemen, ontwikkelen Bitcoin-leningen zich als een nieuw financieel product, waarbij institutionele investeerders steeds vaker BTC gebruiken als onderpand voor leningen.

Bitcoin-leningen winnen aan momentum

Leningen met Bitcoin als onderpand, waarbij leners hun BTC gebruiken als onderpand, winnen aan populariteit bij financiële instellingen. Volgens Ledn, een prominent platform voor het uitlenen van cryptocurrency, tonen financiële instellingen veel interesse in dit type leenmodel.Lagere fiatrente en een toenemende adoptie van Bitcoin stimuleren deze trend, omdat instellingen nieuwe manieren verkennen om digitale activa te leveragen.

In de eerste helft van 2024 verwerkte Ledn meer dan $1,16 miljard aan cryptoleningen, waarvan een groot deel namens institutionele klanten. Kredietverstrekkers kunnen jaarlijks meer dan 10% rendement behalen, terwijl leners te maken krijgen met rentetarieven variërend van 11,4% tot 13,4%, afhankelijk van het type lening.

De aantrekkingskracht van Bitcoin-leningen

Leningen met Bitcoin als onderpand bieden een uniek voordeel: ze geven houders toegang tot liquiditeit zonder dat ze hun BTC hoeven te verkopen. Dit is vooral aantrekkelijk in een stijgende markt, waar het verkopen van Bitcoin om aan financiële behoeften te voldoen kan leiden tot gemiste kansen op toekomstige prijsstijgingen.Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy, is een groot voorstander van dit model.

Hij stelde onlangs voor dat door de overheid gesteunde banken in de VS dollarleningen zouden moeten aanbieden met Bitcoin als onderpand. Volgens Saylor zou dit Bitcoin-houders in staat stellen om passieve inkomsten te genereren terwijl ze de potentiële winst van hun BTC-investeringen behouden.

De risico’s

Ondanks het enthousiasme rond leningen met Bitcoin als onderpand, zijn er zorgen over de duurzaamheid ervan. De volatiliteit van Bitcoin vormt een groot risico voor dit leenmodel.

Een plotselinge daling in de prijs van Bitcoin kan leiden tot margin calls, waardoor leners extra onderpand moeten geven of het risico lopen dat hun bezittingen worden geliquideerd.Critici zoals Saifedean Ammous, auteur van The Bitcoin Standard, waarschuwen dat dergelijke modellen de mislukkingen kunnen weerspiegelen van bedrijven als Celsius en BlockFi, die beide ten onder gingen aan onhoudbare leenpraktijken.

Zonder de steun van een “geldschieter in laatste instantie” kunnen deze systemen kwetsbaar zijn voor extreme marktschommelingen.

De groei van de markt

De markt voor Bitcoin-ondersteunde leningen staat nog in de kinderschoenen, maar groeit snel. HFT Market Intelligence schat dat de markt momenteel ongeveer $8,5 miljard aan uitstaande leningen bevat en tegen 2030 zou kunnen groeien tot $45 miljard.

Platforms zoals Ledn hebben te maken met concurrentie van andere crypto lending bedrijven, zoals Arch en Salt, maar ook institutionele spelers zoals Cantor Fitzgerald, die van plan is om de markt te betreden.

Nederlandse exchange met web3 wallet

OKX - trade meer dan 150 crypto’s

  • Nieuwe app in Nederland
  • Handel met andere traders
  • Verdien rente met crypto leningen
Let op: cryptocurrency is een zeer volatiele en ongereguleerde investering. Doe je eigen onderzoek.

 

Waarom instellingen geïnteresseerd zijn

De aantrekkingskracht van Bitcoin-leningen voor financiële instellingen ligt in het groeiende regelgevende framework rond cryptocurrency. Met de opkomst van gereguleerde cryptobewaarders zoals Coinbase Custody en Fidelity Digital Asset Services vinden instellingen het makkelijker om Bitcoin onderpand veilig te beheren.

Bovendien heeft de toenemende liquiditeit in Bitcoin spot exchange-traded funds (ETF’s) de interesse in meer geavanceerde, op Bitcoin gebaseerde financiële producten aangewakkerd.

Vooruitzichten voor de toekomst

Bitcoin-gebaseerde leningen zouden een belangrijk onderdeel kunnen worden van het toekomstige financiële landschap. Als instellingen als JPMorgan of Bank of America dit leenmodel zouden overnemen, zou dat nieuwe inkomstenstromen kunnen openen voor zowel banken als Bitcoin-houders.

De volatiliteit van Bitcoin blijft echter een belangrijk obstakel dat moet worden aangepakt voordat dit model op grote schaal wordt geaccepteerd. Hoewel Bitcoin-leningen een groot potentieel bieden voor zowel kredietverstrekkers als kredietnemers, zijn de risico’s van deze opkomende markt nog steeds aanzienlijk.

Naarmate de institutionele interesse groeit, zal het succes van dit financiële model afhangen van hoe goed de sector omgaat met de uitdagingen van volatiliteit en regelgevend toezicht.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....