LiteBit geregistreerd bij Franse toezichthouder, Bitcoin broker wil grootste van Europa worden

LiteBit is de eerste Nederlandse bitcoin broker die zich heeft geregistreerd als cryptopartij in Frankrijk. Het bedrijf uit Rotterdam kwam door de keuring van de Autorité des Marchés Financiers (AMF). Dat meldt de Nederlandse broker in een persbericht.

Daarmee is het het vijftiende bedrijf op de lijst in Frankrijk. LiteBit is in eigen land vorig jaar al door de keuring gekomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

LiteBit plannen

De broker geeft aan dat er meer registraties op de agenda staan. Om actief deel te nemen aan de Franse bitcoinmarkt moet je bij de toezichthouder door de selectieprocedure komen. Het gaat om een DASP-goedkeuring (Digital Asset Service Provider).

Net als in Nederland moet een bedrijf voldoen aan een aantal richtlijnen. LiteBit: ”Het verkrijgen van een DASP-status vereist onder meer de naleving van regels gericht op het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering en een toetsing van het bestuur van een onderneming.

In Europa zijn alle landen op hun eigen manier bezig met een wettelijk kader voor activiteiten op de cryptocurrencymarkt. Volgens Olivier van Duijn, directeur van LiteBit, is dit een positieve ontwikkeling: “We zijn ontzettend trots dat we als eerste Nederlandse partij voldoen aan de eisen van AMF en een registratie toegekend hebben gekregen. Twee stappen die onze toewijding aantonen om van ons platform een veilige en betrouwbare handelsomgeving te maken, in naleving van alle cryptowetten en -voorschriften.”

De landelijke richtlijnen maken de spelregels voor bedrijven en personen in de wereld van bitcoin duidelijk. Wel zorgt het voor een bepaalde filter. Het is voor startups allicht moeilijker om aan te haken, onder andere door de hoge compliance kosten.

LiteBit spreekt hun ambitie uit: ze willen de grootste broker van Europa worden. Het bedrijf is ook bezig met een licentie en registratie in landen als Oostenrijk en Duitsland.

Nederland

In Nederland moeten bitcoin bedrijven zich registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB). Onze centrale bank fungeert als toezichthouder voor de industrie.

Iedereen die bedrijfsmatig bitcoin naar euro’s omzet of andersom moet in Nederland een registratieproces doorlopen. Naast betalen van toezichtkosten worden ondernemers ook onderworpen aan een aantal zaken.

De toezichthouder gaat bijvoorbeeld persoonlijk in gesprek met directeuren. Daarnaast moet je als bedrijf voldoen aan de richtlijnen rondom klanten. Sinds 2020 moeten bedrijven meer data verzamelen en dat waar nodig delen met overheidsinstanties.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslitebit

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...