Lobbygroep wil Bitcoin aan de man brengen in Ethiopië

In Ethiopië gaat een lobbygroep zich inzetten om Bitcoin op de kaart te brengen. De groep wil het voor elkaar krijgen dat de regering bitcoin gaat minen en hodlen. Daarnaast willen ze de lokale valuta koppelen aan de grootste cryptocurrency.

Bitcoin in Ethiopië

Eerder vandaag kwam deze lobbygroep ineens vanuit het niets bovendrijven. De reden hiervoor was een retweet van Jack Dorsey, de CEO van Twitter. De lobbygroep heeft de naam Project Mano en het krijgt nu een enorme boost qua bekendheid.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dorsey is uitgesproken Bitcoin-fanaat én maakte eerder al bekend dat hij zich wil inzetten om de adoptie in Afrika te boosten. Zijn mantra is: "Bitcoin is een mondiaal betaalmiddel, en dus moet ook iedereen in de wereld onderdeel zijn van de adoptie."

Eerder doneerde hij samen met Jay-Z al 500 BTC in een fonds genaamd ₿trust, met het doel om de ontwikkeling van bitcoin in Afrika en India mogelijk te maken.

Project Mano deelde gisteren op Twitter dat ze "de afgelopen 6 maanden" heeft gewerkt om de Ethiopische regering over te halen om serieus naar Bitcoin te kijken. De argumenten zijn niet mals: "om de toenemende ongelijkheden en de wereldwijde inflatie te bestrijden."

De website van het project schetst drie initiatieven waar de Ethiopische regering mee bezig zou moeten gaan:

  • het minen van bitcoin
  • het vasthouden van satoshi's 
  • het koppelen van Bitcoin aan de Ethiopische Birr (ETB) of andere wettige betaalmiddelen.

Adoptie 

De lobbygroep ziet toepassingen die in lijn liggen met de Grand Ethiopian Renaissance Dam (GERD). Deze dam zou de Ethiopische inwoners 24 uur per dag van elektriciteit voorzien, maar ook kunnen worden ingezet voor Bitcoin minen.

De bouw van de dam is in 2011 gestart en vorig jaar zijn ze gestart van het vullen van het reservoir met water. Zo kan het land "miljarden dollars per jaar produceren" zo stellen ze.

Daarnaast vindt Project Mano dat het land Bitcoin moet aanhouden als een hedge tegen de inflatie van de ETB. Ze zien dit als enige manier waarop Ethiopië het bruto binnenlands product (bbp) van het land kan verhogen: de inflatie van de Amerikaanse dollar te overtreffen.

“Aangezien de economie van Ethiopië per jaar veel minder dan 25% groeit, verliezen we onze koopkracht ten opzichte van schaarse activa. Als de Ethiopische economie slechts met 7% per jaar groeit, is dat niet genoeg om break-even te draaien."

Volgens de World Bank Group is Ethiopië de snelst groeiende economie op het Afrikaanse continent. Tegelijkertijd is het ook "een van de armste landen, met een inkomen van $850 per persoon."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over: