Man verliest $700.000 na uitlenen telefoon met wallet

Een man in Malta is $700.000 aan cryptocurrency’s verloren. Hij leende zijn telefoon uit en binnen ‘enkele seconden’ was het geld weg.

De 27-jarige Dillon Attard klaagt zijn directeur aan, dat is de verdachte in de zaak. De 25-jarige Luke Milton verklaarde echter voor de rechter onschuldig te zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De twee collega’s waren samen aan het lunchen, toen Milton een investering wilde doen met de telefoon van Attard. Dat ging goed mis.

Het is niet bekend om welke cryptocurrency het precies het ging bij de grote transactie. Dat meldt de dagkrant Times of Malta.

Diefstal

Attard: ”Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik de mobiel terugkreeg en zag dat mijn saldo nul was,” Volgens het slachtoffer had hij na de gebeurtenis maar één gedachte: ik moet mijn geld veiligstellen. Het kwaad was echter al geschied.

In de rechtszaal moet het slachtoffer uitleggen dat een transactie via ‘een blockchain’ niet terug te draaien is. Dat geldt in ieder geval wel voor een bitcoin transactie zodra deze is verwerkt door miners.

Code scannen

Milton vroeg of hij even snel wat mocht betalen met de telefoon van Attard. De verdachte zou met een simpele scan van een barcode de betaling kunnen doen.

Maar in die korte tijd heeft hij waarschijnlijk op een knop in de wallet gedrukt om álles te sturen. Dat gaat echter niet zomaar: je moet die specifieke knop indrukken, vervolgens moet je ook nog klikken om te verzenden en de transactie te bevestigen.

Milton gedroeg zich volgens Attard niet anders na het incident: ”Hij deed alsof alles normaal was.” Toch is er voor $700.000 aan geld weg, zegt Attard.

Attard zocht na de transactie direct contact met twee bevriende politieagenten.

Tegenover de politie kwam de verdachte met een verklaring: hij weet niet wat er is gebeurd. Wel gaf hij toe de transactie te hebben uitgevoerd. Het slachtoffer hield naar eigen zeggen zijn directeur goed in de gaten: hij wilde kijken of hij niets van zijn telefoon afhaalde toen ze aan het wachten waren op de politie.

Naar verluidt is het incident op camera vastgelegd bij het restaurant waar ze zaten te lunchen. De zaak ligt nu bij de rechter.

Dit verhaal geldt als een waarschuwing: geef niemand toegang tot jouw wallets. Zorg ervoor dat dit jou dit niet kan overkomen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsMaltamisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...