Markant duo bekent schuld aan stelen en witwassen van bijna 120.000 bitcoin

Het duo dat werd opgepakt voor het witwassen van Bitfinex-geld, bekent schuldig te zijn voor hun daden.

Tweetal bekend schuld

Tijdens een hoorzitting voor de Amerikaanse districtsrechter Colleen Kollar-Kotelly gaf de in Moskou geboren Amerikaanse Ilya Lichtenstein toe dat hij de beurs had gehackt. Hij kreeg vervolgens hulp van zijn vrouw Heather Morgan om het geld wit te wassen.

In 2016 werd Bitfinex gehackt en werd er ongeveer 119.754 BTC buit gemaakt. Destijds was het ongeveer $71 miljoen waard, maar ten tijde van de arrestatie in februari was dit bedrag gestegen tot $4,5 miljard.

Procureur-generaal Lisa Monaco zei destijds dat ze $3,6 miljard hiervan in beslag hadden genomen, wat de grootste inbeslagname in de geschiedenis van het Amerikaanse ministerie van Justitie was. De DOJ heeft sindsdien nog eens $475 miljoen extra teruggevorderd.

Volgens de aanklager heeft Lichtenstein een langere geschiedenis van hacks. Ook als minderjarige was hij hier al mee bezig.

Nadat Lichtenstein de bitcoin van Bitfinex stal, maakte hij samen met Morgan accounts met fictieve identiteiten. “Het was op mijn aanwijzing”, aldus Lichtenstein tegen de rechter. Hij had daarnaast ook een deel van het geld omgewisseld in gouden munten, die hij in Californië onder de grond stopte.

De 33-jarige Morgan zei in een afzonderlijke hoorzitting dat haar man pas in 2020 vertelde over de hack. Na een aantal bijzondere reisjes waar veel geld bij kwam kijken, begon ze te twijfelen over de ‘criminele’ afkomst ervan. De alarmbellen gingen pas echt af toen Morgan zag dat Lichtenstein in Kazachstan belangrijke documenten verbrandde in de vuilnisbak.

Volgens de aanklagers reisde Lichtenstein veel om de geldezels te ontmoeten. Het tweetal bekend nu schuld in deze hele zaak. Ze konden ook bijna niet anders.

Ze gingen de fout in bij de aanschaf van een cadeaubon van 500 dollar van Walmart. De giftcard werd naar een Russisch emailadres gestuurd, dat gelinkt kon worden aan Lichtenstein.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitfinex