Nieuwe data availability-laag moet ketens verbinden

Met een revolutionair voorstel wil Solana-medeoprichter Anatoly Yakovenko blockchainnetwerken als Ethereum, Celestia en Solana dichter bij elkaar brengen. De introductie van een zogeheten “meta blockchain” moet kosten drukken, samenwerking verbeteren en fragmentatie tegengaan.
Wat houdt het voorstel voor een meta blockchain in?
In een gedurfde post op X, onthulde Yakovenko op 12 mei 2025 zijn visie op een meta blockchain. In tegenstelling tot wat de term doet vermoeden, is dit geen nieuwe blockchain op zich, maar een slim gelaagd systeem dat data van meerdere blockchains aggregeert. Denk aan Ethereum, Solana en Celestia, wiens transactiegegevens via bestaande data availability (DA)-lagen in een uniforme volgorde worden gezet.
Centraal in dit model staan zogenaamde MetaTX-transacties. Deze bevatten naast hun eigen gegevens ook referenties naar blokheaders van andere ketens. Daardoor ontstaat een gedeelde ’tijdlijn’ van gebeurtenissen, die verschillende ecosystemen met elkaar verbindt zonder afhankelijk te zijn van gecentraliseerde bruggen of sequencers.
Een bijkomend voordeel is economisch van aard: ontwikkelaars kunnen dynamisch kiezen voor de goedkoopste DA-laag, waardoor opslag en verwerking van gegevens efficiënter en goedkoper wordt. Yakovenko stelt dat data availability de grootste kostenpost vormt in blockchainarchitecturen, en dat verlaging hiervan domino-effecten heeft op andere on-chain toepassingen.
Praat mee over de toekomst van interoperabiliteit in onze Discord-community en deel je visie op Yakovenko’s voorstel.
Simple way to do this would be for the tx to reference the latest block headers from the potential DA layers. So MetaTX posted to Solana would included the last observed block form eth and celestia. This would mean it is guaranteed to be ordered after eth and celestia txs.
— toly (@aeyakovenko) May 12, 2025
Hoe kan dit Solana, Ethereum en Celestia verbinden?
De kracht van het voorstel zit in de manier waarop het zonder directe bridges toch interoperabiliteit biedt. Door blokdata via regels samen te voegen ontstaat een infrastructuur die de belangrijkste ketens met elkaar laat ‘praten’ zonder extra risico op exploits of bugs in cross-chain protocollen.
Voor Solana betekent dit een uitbreiding van haar bereik, terwijl Ethereum en Celestia profiteren van een standaard waarmee zij veiliger en schaalbaarder kunnen samenwerken. Dit idee past binnen de bredere trend richting modulaire blockchains, waarbij afzonderlijke netwerken zich specialiseren in één functie — zoals consensus, uitvoering of opslag — maar gecoördineerd blijven opereren.
Toch klinken er ook sceptische geluiden. Nick White, COO bij Celestia, wijst erop dat het idee van DA-multiplexers al langer in theorie bestaat, maar praktisch zelden succesvol is uitgerold. Het simultaan beheren van fork-keuzeregels over verschillende ketens vereist aanzienlijke technische inzet, en het draaien van nodes voor elke DA-laag kan de drempel voor deelname verhogen.
Volg ons op Instagram voor dagelijkse updates over baanbrekende blockchain-innovaties zoals de meta blockchain van Solana.

Kom als eerste te weten wat de nieuwste cryptomunten van dit moment zijn!
Tussen visie en realiteit: waar staat de meta blockchain nu?
Yakovenko’s plan is vooralsnog niet meer dan een schets: er is geen whitepaper, geen testnet en ook geen code beschikbaar. Toch is het voorstel interessant omdat het aansluit bij de evolutie van de cryptowereld richting meer samenwerking en efficiëntie.
Indien gerealiseerd, kan de meta blockchain een standaardprotocol worden voor cross-chain samenwerking. Projecten die vandaag al experimenteren met schaalbare, modulaire systemen — zoals Cosmos en Polkadot — zouden hiervan kunnen profiteren. Voor eindgebruikers betekent dit wellicht lagere kosten, snellere interactie met diverse netwerken en een eenvoudiger ontwikkeltraject voor applicaties.
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
