MicroStrategy wil veel meer dan 100.000 bitcoin ondanks ‘verliezen op papier’

Op 30 juni 2021 had het MicroStrategy van Michael Saylor 105.085 bitcoin op de balans met een waarde van 2,051 miljard dollar. Waarmee het totale boekhoudkundige verlies van MicroStrategy sinds de acquisitie van de bitcoin op 689,6 miljoen dollar komt.

Ondanks een boekhoudkundig verlies van 424,8 miljoen dollar in het afgelopen kwartaal is het bedrijf van Saylor van plan om in de toekomst nog meer bitcoin te kopen. De verliezen van MicroStrategy op bitcoin zijn echter puur boekhoudkundig. Als je kijkt naar de daadwerkelijke koers staan ze op een winst van ongeveer 1 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

We zijn voornemens om nog meer kapitaal in bitcoin te investeren

In het rapport waarin de cijfers van het tweede kwartaal van MicroStrategy worden besproken geeft het bedrijf aan van plan te zijn om nog meer bitcoin te kopen. “Onze laatste kapitaalronde gaf ons de mogelijkheid om onze digitale holdings uit te breiden, die nu meer dan 105.000 bitcoin bedragen. In de toekomst willen we nog meer kapitaal voor deze strategie beschikbaar maken.”

Omdat MicroStrategy bitcoin als immateriële activa kwalificeert moet het bedrijf een verlies in de boeken opnemen als de koers onder de acquisitieprijs valt. Winst hoeft echter niet te worden meegenomen, totdat de asset in kwestie wordt verkocht.

Zo kan het dat MicroStrategy op papier een verlies heeft gepakt op hun bitcoin, terwijl ze in werkelijkheid ongeveer één miljard in de plus staan. In werkelijkheid heeft MicroStrategy voor 2,741 miljard dollar aan bitcoin gekocht en is de marktwaarde op dit moment 3,653 miljard dollar.

Waarmee de gemiddelde aankoopkoers op 26.080 dollar per bitcoin komt en de huidige marktprijs ligt rond de 40.000 dollar. Wat een veel beter resultaat betekent dan de boeken ons doen geloven.

Relatief goede cijfers voor MicroStrategy

Het bedrijf van Michael Saylor heeft het qua omzet en brutowinst goed gedaan in het afgelopen kwartaal. De totale omzet voor het tweede kwartaal van 2021 kwam uit op 125,4 miljoen dollar, wat een stijging van 13,4 procent betekent ten opzichte van vorig jaar.

De brutowinst van het bedrijf kwam uit op 102,3 miljoen dollar waarmee ze op een winstmarge van 81,6 procent uitkomen. Een stijging van 4,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Ondanks die postieve resultaten heeft MicroStrategy op papier een verlies van 299,3 miljoen dollar geboekt.

Dat komt door de officiële afschrijvingen op bitcoin die we eerder hebben besproken. Ze zijn verplicht de verliezen in de boeken op te nemen en winst hoeft pas te worden genomen bij liquidatie. Zo is bitcoin tot dat moment niet alleen een interessante asset om inflatie te bevechten, maar ook om belasting te drukken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....