Militaire tak Hamas stopt met bitcoin donaties

1073 totale weergaven

De gewapende tak van de terroristische organisatie Hamas stopt met bitcoin donaties. Ze zijn naar verluidt bezorgd over de veiligheid van de donateurs.

Cryptodonaties

Een lokaal mediakanaal meldt dat de militaire vleugel van de islamitische verzetsbeweging geen donaties meer gaat ontvangen via bitcoin. Het was een betaaloptie die de organisatie jaren lang hanteerde. De belangrijkste reden achter de stap is om de donoren te beschermen.

Het gaat hier om de Al-Qassam Brigades, zogezegd dus een onderdeel van Hamas.

Gaza-econoom Mohammad Abu Jayyab ziet dat er angst is voor Israëlische instanties die mensen zouden kunnen identificeren. Geldstromen met bitcoin immers wel pseudoniem, maar niet anoniem. Wordt jouw identiteit aan een transactie gekoppeld? Dan kun je die tot in de toekomst blijven volgen met blockchainanalysesoftware.

Inbeslagnames

Tal van landen zien in Hamas een terroristische groepering, wat betekent dat het illegaal is om hen geld, training of enige vorm van militaire steun te geven. In 2020 namen de Amerikaanse autoriteiten daarom nog $2 miljoen aan cryptovaluta in beslag.

De Israëlische autoriteiten berichtten eerder al eens dat de groep enkele van haar militaire campagnes financierde met cryptocurrency’s. Het ministerie van Defensie heeft de afgelopen jaren cryptovaluta uit meer dan 100 wallets in beslag genomen die aan de groep zijn gekoppeld.

Het Israëlische Nationale Bureau voor terrorismebestrijding voerde in 2021 een succesvolle operatie uit tegen de groep en nam cryptovaluta uit 84 wallets in beslag. Volgens blockchain-analyseprovider Elliptic stond er meer dan $7,7 miljoen op deze adressen. Niet alle fondsen hadden overigens te maken met terroristische activiteiten.

Een jaar later nam het Ministerie van Defensie van Israël samen met de politie en het leger wederom 30 private keys in beslag. Het ging om 12 accounts van al-Mutahadun, een Palestijnse beurs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen uit de wereld van bitcoin? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!