Miljardair stelt impopulaire maatregelen voor om begrotingstekort Amerika van $1,5 biljoen aan te pakken

843 totale weergaven
bitcoin amerikaanse staatsschuld

Tech-miljardair Peter Thiel sprak als gast bij de Joe Rogan Experience podcast over het gigantische begrotingstekort van de Amerikaanse overheid. Hij was daar met name kritisch op het feit dat de overheid er een gewoonte van heeft gemaakt om meer uit te geven dan er binnenkomt.

Steeds meer Amerikaans belastinggeld op aan rentebetalingen

Volgens de miljardair gaat er een steeds groter deel van de belastinginkomsten richting rentebetalingen en dat is natuurlijk zonde.

“We hebben een gestoord, gestoord begrotingstekort en om dat op te lossen zijn er drie mogelijkheden. Je moet de belastingen zwaar verhogen, je moet veel minder uitgeven of je moet geld blijven lenen”, aldus Peter Thiel.

Data van het Amerikaanse ministerie van financiën laat bijvoorbeeld zien dat het nationale begrotingstekort met 1,516 biljoen dollar is opgelopen gedurende de eerste 10 maanden van het fiscale jaar 2024.

Het Congressional Budget Office (CBO) verwacht dat het tekort in september 2024 is opgelopen tot 2 biljoen dollar. Dat is het moment waarop het fiscale jaar ten einde komt. Thiel zegt dat de VS minder moet uitgeven om verdere ellende te voorkomen.

Impopulaire maatregelen

Verder geeft Thiel aan dat hij een paar hele impopulaire maatregelen in zijn hoofd heeft om dit probleem op te lossen.

“Je zou dan manieren moeten vinden om de overheid te verkleinen, de leeftijd voor sociale zekerheid verhogen en zwaarder testen, zodat niet iedereen allerlei uitkeringen kan krijgen. Je moet gewoon veel van die overheidssubsidies proberen te verminderen.

Dat is natuurlijk helemaal niet populair onder het volk en om die reden ook behoorlijk onrealistisch”, aldus Peter Thiel.

Wat dat betreft lijkt hij te zeggen dat de schulden van de Amerikaanse overheid waarschijnlijk blijven groeien, omdat de politiek toch niet gaat snijden in de uitgaven.

Om die reden zal de inflatie een groeiend probleem zijn en dat komt in theorie ten goede aan de bitcoin koers. Terwijl er steeds meer Amerikaanse dollars in omloop komen, neemt de productie van nieuwe bitcoin af tot het maximum van 21 miljoen eenheden bereikt is.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....