Miljardair voorspelt crypto-renaissance bij verlies vertrouwen in centrale banken

1140 totale weergaven
|

Miljardair Stanley Druckenmiller verwacht dat cryptovaluta een comeback gaan maken. Hij ziet het wantrouwen in centrale banken toenemen, wat goed kan zijn voor bitcoin.

Fed-beleid

De hedgefondsmanager ziet dit steeds meer als aannemelijke optie, gezien de toestand van de wereldeconomie en de moeizame strijd van de Fed tegen zowel de inflatie als de recessie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“De recessie komt eraan”, zegt Druckenmiller tegen CNBC. De CEO van Duquesne Family Office heeft kritiek op het “radicale monetaire beleid” van de Federal Reserve in 2021.

“Ik was gewoon ongelooflijk gefrustreerd door wat voor mij leek op een Fed die gewoon ongelooflijke risico’s nam.”

Het gevolg van dit monetair beleid is volgens hem de “wildste en meest woeste activabubbel ooit”. In het verleden volgden er vaak economische ineenstortingen op dit soort zeepbellen. Omdat activa-inflatie niet onder het mandaat van de centrale bank hoort, denkt hij dat dit verkeerd kan uitpakken.

Waar bitcoin in 2020 en 2021 hard in waarde steeg, is de koers inmiddels weer teruggevallen tot het dieptepunt van 2020.

Inflatie, recessie en vertrouwen

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) bereikte een piek van 9,1% in juni, maar is nu gedaald naar 8,3% vanaf augustus. Ondertussen is de basisrente van de centrale bank iets meer dan 3%. Dit zijn niet per se omstandigheden waarin bitcoin floreert.

Voor Druckenmiller maakt het niet uit. Hij is blij is dat de Fed eindelijk de inflatie bestrijdt, maar gelooft niet dat ze het einde van 2023 zullen halen zonder een recessie te veroorzaken.

“Laten we eens kijken wat er gebeurt als we een harde landing krijgen. Je moet de draak verslaan. En de voorzitter heeft gelijk. Je zult waarschijnlijk pijn lijden.”

Daarmee doelt hij op de uitspraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. In augustus erkende hij dat het verlagen van de inflatie “waarschijnlijk een aanhoudende periode van groei zal vergen die lager is dan de trend”.

Druckenmiller blijft nog even weg van allerhande activa – en dus ook van bitcoin – terwijl de Fed haar huidige beleid aanhoudt. Hij ziet cryptovaluta echter op de lange termijn wel stijgen, als centrale banken weer hun minder streng valutabeleid gaan voeren.

De Bank of England was woensdag een van de eerste banken die dit deed. De BoE is weer begonnen met het opkopen van staatsobligaties. Als dit de nieuwe trend wordt, is Druckenmiller vol vertrouwen voor bitcoin:

“Ik zou kunnen zien dat cryptocurrency een grote rol speelt in een Renaissance omdat mensen de centrale banken gewoon niet gaan vertrouwen.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscentrale bank