Miljardair waarschuwt Amerikaanse overheid voor economische catastrofe

Als je het aan miljardair en investeringslegende Bill Ackman vraagt, dan heeft de Amerikaanse overheid op dit moment nog ongeveer 48 uur om actie te ondernemen en de "vernietiging" van een grote groep financiële instellingen te voorkomen. Het is je vast niet ontgaan dat Silicon Valley Bank in gigantische problemen zit en Ackman is van mening dat het cruciaal is om de klanten van de bank te beschermen.

Twee opties om catastrofe te voorkomen

Ackman is duidelijk in zijn verhaal over wat de Amerikaanse overheid moet doen om de economie te redden. Als zij niet snel optreden en de klanten van Silicon Valley Bank de hand boven het hoofd houden, dan verliest het systeem het vertrouwen in alle banken die blijkbaar niet groot genoeg zijn om gered te worden als de ellende toeslaat.

Het gevolg daarvan is volgens Ackman dat iedereen naar de grote banken zal rennen, wat een gigantische paniek kan veroorzaken omdat daarmee veel van de iets kleinere banken en financiële instellingen over de kop gaan.

De enige andere manier om deze ellende te voorkomen is als de grote financiële instellingen van de Verenigde Staten, partijen als JPMorgan Chase, Citibank of Bank of America, besluiten om Silicon Valley Bank voor maanden over te nemen.

Dat scenario had voorkomen kunnen worden als de Amerikaanse overheid op vrijdag al naar voren was gestapt met de mededeling dat het garant zou staan voor alle tegoeden bij Silicon Valley Bank. Ook zou het management van Silicon Valley Bank volgens Ackman de spreekwoordelijke zak moeten krijgen.

"Ze investeerden korte termijn stortingen bij de bank in langlopende vastrentende financiële instrumenten (staatsobligaties). Nadat de korte termijn rente begon te stijgen kwam Silicon Valley Bank in de problemen", aldus een duidelijke Ackman.

Het failliet van het systeem

De hele situatie rondom de financiële gezondheid van deze groep Amerikaanse banken laat zien hoe verrot het traditionele financiële systeem is. Om de inflatie te lijf te gaan verhoogt de Federal Reserve de rente van praktisch nul naar ongeveer 5 procent en het hele systeem dreigt op zijn gat te gaan.

Op dit moment is er nog geen sprake van een bankencrisis, maar het is duidelijk dat er op dit moment gigantische problemen spelen die op extreem korte termijn om een oplossing vragen. Dit laat wederom zien waarom een decentrale asset als bitcoin zo belangrijk kan zijn voor mensen.

Door je bitcoin in een eigen wallet te bewaren en het liefste ook nog een node te draaien, ben je voor dat deel van je vermogen in ieder geval niet meer afhankelijk van de beslissingen die banken nemen met jouw kapitaal en in het ergste geval dus van de overheid die moet bepalen of ze de bank overeind houden of niet.

Dit zijn de gebeurtenissen die het vertrouwen in het traditionele financiële systeem echt kunnen schaden en het vertrouwen in harde assets als bitcoin en goud kan laten toenemen. Wat dat betreft wordt het een razend interessante periode voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....