Miljardenfonds van Rothschild telg bouwt posities in bitcoinbedrijven af

RIT Capital Partners, een Britse investeringsmaatschappij van £ 3,6 miljard (4,2 miljard euro), heeft eerder dit jaar zijn investeringspositie in verschillende crypto-startups afgebouwd.

De trust, opgericht door Jacob Rothschild, had sinds 2021 tientallen miljoenen ponden geïnvesteerd in cryptobedrijven. Uit het jaarverslag 2021 blijken er posities van respectievelijk £ 27,8 miljoen, £ 33,2 miljoen en £ 20,8 miljoen in bedrijven als Animoca Brands, Kraken en Paxos. Maar uit het jaarverslag van 2022 blijkt dat deze respectievelijk zijn verlaagd naar £ 14,2 miljoen, £ 16,2 miljoen en £ 16,2 miljoen. Jacob Rothschild (87) is een telg uit de Britse tak van deze invloedrijke bankiersfamilie, die al eeuwenlang een voorname positie vertegenwoordigen in de internationale bankenwereld.

In een notitie in het jaarverslag van 2022 schrijft RIT-voorzitter Sir James Leigh-Pemberton: “In 2020 en 2021 waren de particuliere investeringen ongeveer 34% bij aan de totale netto assetwaarde. In 2022, na de scherpe correctie op de financiële markten, en in het bijzonder op technologiemarkten, heeft ertoe geleid dat we een deel van deze aanzienlijke winst hebben afgeschreven.”

Hij schreef ook dat de privé investeringen van RIT “van nature meerjarige investeringen zijn, die we niet gedwongen zijn te verkopen om aflossingen te financieren.”

RIT, Kraken en Paxos wilde geen commentaar geven aan The Block, die het nieuws brengt.

Uitverkoop

Het nieuws komt te midden van een brede reset in hoe investeerders crypto-startups waarderen, en inderdaad tech-startups in het algemeen, na de toch wel uitbundige jaren van 2021 en 2022.

Molten Ventures uit Londen stelde zijn waarderingen in Revolut en Ledger bij met respectievelijk 40% en 22%. Revolut is medio 2021 gewaardeerd op $33 miljard bij de laatste financieringsronde.

Op een platform als Birel.io worden aandelen in crypto-startups tegen aanzienlijke kortingen aangeboden zoals Blockchain.com, Chainalysis, Kraken en andere bedrijven.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...