Millennial (22) opgepakt voor witwassen via Bitcoin ATM’s

392 totale weergaven

Een man die $2,6 miljoen voor een groep criminelen heeft witgewassen, is opgepakt. Het gaat om de 22-jarige Bazyli Rymarz die het klusje klaarde voor een groep fraudeurs.

Miljoenenzaak

De millennial hangt nu vijf jaar celstraf aan zijn broek. Het is alweer negen maanden geleden dat hij werd veroordeeld voor het witwassen van geld. Begin januari dit jaar werd de man gearresteerd nadat hij was betrapt op het besturen van Bentley Bentayga van $172.000. Ook had hij $7.300 aan cash geld op zak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er ging een belletje rinkelen en na onderzoek werd duidelijk dat de man tussen september 2018 en januari 2020 miljoenen dollars had witgewassen. Hij gebruikte bitcoin ATM's om de wisseltruc te doen. Hij deed dit klusje namens een criminele organisatie.

De oplichters haalden het geld binnen door zich voor te doen alsof ze namens de Britse autoriteiten contact zochten met de slachtoffers. Vervolgens moest Rymarz zorgen dat sporen van dit geld werden gewist.

"Er is geen bewijs gevonden dat Rymarz persoonlijk betrokken was bij deze fraude, maar onderzoeken hebben zijn betrokkenheid bij de groep aangetoond."

ATM's

Bitcoin pinautomaten zijn een groeiende zorg voor wetshandhavers over de hele wereld. Vorige maand waarschuwde de FBI voor frauduleuze scheme's die vergelijkbaar zijn met de actie van Rymarz.

Deze ATM's zijn overigens doorgaans ook gewoon dichtgetimmerd met KYC-systemen (via bijvoorbeeld aan-identiteit-gekoppelde simkaarten). Je kunt bij deze ATM's gewoon contant geld inruilen voor digitaal contant geld (namelijk bitcoin).

Als je eenmaal bitcoin hebt, kun je je overigens niet veilig wanen. Betalingen zijn dan wel pseudoniem, maar ook traceerbaar, helemaal als je geen gebruikt maakt van privacy-tools zoals CoinJoins of andere mixers.

De Amerikaanse opsporingsdienst stelt dat ze "een toename zien van oplichters via fysieke geldautomaten met cryptocurrency's en digitale QR-codes."

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...