‘Miners capituleren tijdens bitcoin dip’

Bitcoin miners zijn aan het verkopen geslagen. Dat concludeert analist Mikołaj Zakrzowski op basis van Glassnode data. Hij baseert zijn uitspraak op de metric 'Miner Net Position Change'. Die houdt de dertigdaagse netto verandering van het aantal bitcoin op miners' adressen bij.

Normaliter verkopen miners in een hypemarkt (eind 2020/begin 2021), maar nu verkopen ze in een bearcyclus. Het gedrag is te classificeren als 'capitulatie' (overgave), verkopen als de koers zwak is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De bitcoin prijs is 70% gedaald sinds de vorige top in november 2021. Marktcommentator Nic Carter legt hieronder uit wat een verkopende trend onder miners betekent voor de markt. Zodra miners capituleren (verkopen) betekent dat doorgaans de start (of het einde) van de laatste fase van een bearcyclus.

Wil niet zeggen dat een bearmarkt plots voorbij is overigens, maar het is een these die de komende weken getest moet worden.

Miners genereren 900 bitcoin per dag volgens het proof-of-work principe. Ze leveren computerkracht (hashrate) aan het bitcoin netwerk om deze te beveiligen. Zodra ze een block vinden, ontvangen ze 6,25 bitcoin plus transactie fees.

Per 2024 halveert deze beloning (block subsidy) naar 3,125 bitcoin per block. Miners verkopen om te voldoen aan financiële verplichtingen, bijvoorbeeld aflossingen van leningen om nieuwe apparatuur te kopen. Ook zijn de energielasten gestegen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...