Miners creatief op zoek naar financiering: bitcoin en rigs als onderpand voor lening

Analisten van Wall Street zien een nieuwe trend in miningland: beursgenoteerde bedrijven die zich in de schulden werken om hun mining-activiteiten uit te breiden. Er worden steeds creatievere constructies bedacht.

Ophalen vers geld

De aandelen van veel cryptominers hebben een hoge correlatie met de bitcoinprijs. Toen de prijs van bitcoin eerder dit jaar omlaag dook, volgden de aandelen van deze bedrijven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu de markt niet op een hoogtepunt staat, is de toegang tot kapitaal ook enigszins beperkt geworden. Toch hebben de miningbedrijven veel geld nodig om in de gigantisch competitieve markt relevant te blijven.

Analist Gregory Lewis vat het samen als “toegang tot de drie M’s”. Hij doelt op money, megawatt en mining rigs.

Om deze behoeften binnen handbereik te kunnen houden, zijn er enorme investeringen nodig. Een trend is dat miners geld lenen, om in de toekomst hun schuldbeloften te kunnen nakomen. Zo hoeven ze niet hun bitcoinbezit te verkopen om hun bedrijf op te schalen. Lewis vertelt:

“We verwachten dat de financieringsproblemen voor sommige miners op korte termijn zullen worden weggenomen naarmate de financiering volwassen wordt, wat een positieve katalysator zou moeten zijn voor miners [die] toegang hebben tot schuldfinanciering.”

Naarmate de sector volwassener wordt, genieten investeerders de voorkeur van vreemd vermogen. De verkoop van aandelen is echter niet altijd gunstig geweest voor miners.

Recent daalden de aandelen van TeraWulf, die 100% schone energie gebruikt, met 30%. De reden? Het bedrijf maakte bekend dat ze ruim $20 miljoen zou ophalen door gewone aandelen uit te geven.

Miners creatief op zoek naar financiering: bitcoin en rigs als onderpand voor lening

Nieuwe constructies

Hetzelfde gebeurde met Digihost. Met een aandelenprogramma wilden ze $250 miljoen ophalen. De marktkapitalisatie van het bedrijf van $100 miljoen kelderde plots met 18%.

Daarom zijn er steeds meer miners die creatieve manieren bedenken om schulden aan te gaan. Denk aan het inleggen van rigs als onderpand voor leningen, maar ook het inleggen van bitcoin als collateral.

Marathon doet dit bijvoorbeeld bij Silvergate. Ze stelden een kredietlijn van $100 miljoen veilig, door bitcoin in te leggen. Hierdoor hebben ze én de extra financiering op orde én nog steeds blootstelling aan de prijs van bitcoin.

Onlangs haalde CleanSpark $35 miljoen op met een lening die werd gedekt door 3.336 nieuwe S19j Pro miners. Het Australische Iris Energy (IREN) bracht $71 miljoen in het laatje door 19.800 S19j Pro’s in te leggen.

Een indirect gevolg hiervan is dat de hashrate van het netwerk de lucht in schiet. Gisteren bereikte de rekenkracht en ook de moeilijkheid van het minen nieuwe recordhoogtes.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer