Vroege bitcoiner met minstens 30.000 Bitcoin (BTC) overleden

317 totale weergaven

De Bitcoin community is een vroege adept kwijtgeraakt. Mircea Popescu is vorige week overleden, dat blijkt uit berichtgeving van de autoriteiten van Costa Rica.

Vroege Bitcoiner overleden

De Judicial Investigation Agency (OIJ) van Costa Rica maakt bekend dat de 41-jarige als Mircea Popescu is verdronken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Het gebeurde rond 8.30 uur toen Popescu de zee in ging om in Tramonto te zwemmen. Hij werd meegesleurd door de stroming en overleed ter plaatse."

Mircea Popescu was een échte Bitcoin maximalist. In 2011 kwam hij in aanraking met ons decentrale internetgeld. Hij stond bekend als cultuurbewaker van het gedachtegoed van Bitcoin.

Dit zorgde voor twee kampen: hij was geliefd vanwege zijn passie en directheid, maar zijn acties werden ook wel eens met gefronste wenkbrauwen bekijken. Zo is op Bitcointalk kritiek te lezen op Popescu als persoon en zijn acties. Zo had hij nogal extreme ideeën over mensen met lage IQ.

In april 2012 richtte hij de beurs MPEx op, waar je aandelen, obligaties en opties kon verhandelen. Je moest wel 30 bitcoin inleggen om mee te mogen doen.

Toch blikt de community vooral terug met dankbaarheid:

Levensloop

Popescu groeide op in Cluj-Napoca (in Transsylvanië, Roemenië) en studeerde af aan de Avram Iancu University. Hij woonde in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Mexico, Costa Rica en Egypte. Trustnodes heeft zijn levensloop op een rijtje gezet:

In 2007 richtte hij Polimedia op, een Roemeens bedrijf voor resourceplanning voor ondernemingen. Eind 2008 begon hij te schrijven op zijn blog genaamd Trilema, eerst in zijn moedertaal Roemeens en later in het Engels.

In 2012 begonn hij ook over Bitcoin te publiceren. Daarnaast was hij betrokken bij SatoshiDice, een project dat in juli 2013 voor meer dan 125.000 BTC werd verkocht. Ook sponsorde hij het besturingssysteem OpenBSD in januari 2014, dat bijna moest stoppen wegens geldgebrek. Wired omschreef de actie van Popescu als volgt: "Bitcoin Baron Keeps a Secretive Open Source OS Alive."

In maart 2014 deelde Popescu dat hij de Amerikaanse Securities and Exchanges Commission op de stoep had. Ze wilden onderzoek doen naar zijn beurs MPEx (en ook SatoshiDice). Hij ging hier op een legendarische manier mee om. De mail-conversatie is op zijn site terug te lezen.

Roger Ver, destijds nog een echte Bitcoiner, noemde dat Popescu “de SEC harder voor de gek heeft gehouden dan wie dan ook in de hele geschiedenis.”

Minder actief

Popescu was een excentrieke en intellectuele verschijning. Sinds de bullrun van 2017, toen bitcoin meer mainstream werd, liet hij zich steeds minder op het internet zien.

Vlak daarvoor deed hij geheel op eigen manier mee met het scaling debat. Popescu en een groep minarchisten van Bitcoin Assets op IRC waren sterk tegen de wijziging van de blockgrootte van 1 MB. Hij dreigde (eind 2016) zelfs om één miljoen BTC op de markt te dumpen als deze wijziging van het protocol erdoor zou komen. De vraag was of hij überhaupt wel 1 miljoen bitcoin in bezit had.

Gavin Andresen, de vroegere lead maintainer van de Bitcoin Core-client probeerde Popescu nog te overtuigen, maar zonder succes. Mede hierdoor is de blockgrootte van Bitcoin op ~1MB gebleven, zagen we de komst van SegWit en de off-chain schaalbaarheidsoplossing genaamd Lightning.

Laten we afsluiten met enkele quotes van Popescu, verzameld door Bitcoin-historicus Rizzo.

Hoeveel bitcoin had Popescu?

Het is onbekend hoeveel bitcoin Popescu onder zijn beheer had. Volgens een schatting van on-chain analist David Puell, bekend van de Puell Multiple, had de man 'minstens 30.000 BTC'. En misschien is dit nog een conservatieve schatting.

Tegen de huidige marktprijs staat 30.000 BTC voor een vermogen van 1,05 miljard dollar. Uiteraard blijft het gissen welke bitcoin adressen met welke balans hij onder zijn hoede had en hoe zijn nalatenschap is geregeld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...