Moderator ‘Bitcoin’ dark web marktplaats veroordeeld tot 11 jaar cel

De Amerikaan Bryan Conner Herrell is veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. Hij was jarenlang moderator van de in 2017 opgerolde dark web marktplaats AlphaBay. Hij kreeg voor zijn verdiensten betaald in Bitcoin (BTC).

Bitcoin en dark web

Op het dark web zijn cryptovaluta in trek, omdat ze (pseudo-) anonieme transacties mogelijk maken. Dat maakt het lastiger om de zender én ontvanger precies te achterhalen. Hoewel de opsporing ervan steeds professioneler in zijn werk gaat.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Silk Road is historisch gezien de meest in het oog springende marktplaats van illegale goederen en diensten. Maar AlphaBay, opgericht eind 2014, gold als een officieuze troonopvolger. Daar waren ook drugs en andere verboden middelen te koop in ruil voor cryptocurrency’s.

Op het hoogtepunt gebruikten 400.000 mensen het platform en is er maar liefst 23 miljoen dollar mee omgezet. In juli 2017 viel het doek na ingrijpen van de autoriteiten. Logischerwijs is verkoop van verdovende middelen verboden en strafbaar.

Moderator

Herrell was de belangrijkste ‘mod’ van het platform en hij gebruikte de pseudoniemen “Penissmith” en “Botah”. Zijn voornaamste taak was het oplossen van geschillen tussen verkopers en kopers. Voor zijn verdiensten kreeg hij betaald in Bitcoin. In de jaren 2014 tot 2017 was Bitcoin veel minder waard dan nu.

Uiteindelijk is hij veroordeeld tot 11 jaar cel vanwege een lijst aantijgingen waaronder online fraude en afpersing.

Historisch gezien ligt de straf voor betrokkenen bij dark web marktplaatsen hoog, zo merkt BTC Times op. Bekend is de levenslange celstraf voor Ross Ulbricht, de oprichter van Silk Road.

Rechter Katherine Forrest heeft later ook verklaard dat die straf ook bedoeld was als schokeffect. Probeer geen dark web site te runnen want je riskeert een zeer lange celstraf, zo was de boodschap.

Toename dark web

Maar of hoge straffen een oplossing zijn, valt te bezien. Sinds de veroordeling van Ulbricht en het sluiten van Silk Road zijn andere dark web hubs opgekomen, zo betoogt socioloog Isak Ladegaard in een studie gepubliceerd in het British Journal of Criminology.

Zo is de verkoop van spulletjes op marktplaats Agora meer dan verdubbeld. Een verkoopvolume van minder dan $40.000 tot meer dan $100.000 per dag. Zie de onderstaande grafiek wat er sindsdien is gebeurd.

Ook bij AlphaBay was sprake van dubbele groeicijfers in internetverkeer en omzet.

Moderator 'Bitcoin' dark web marktplaats veroordeeld tot 11 jaar cel

Ook nu kiezen autoriteiten voor een relatief hoge straf. Want ook de elf jaar celstraf is bedoeld als afschrikmiddel. De federale politie zegt in een verklaring:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Dit vonnis is een duidelijke boodschap aan criminelen. Het dark web is géén veilige haven is voor illegale transacties.'[/penci_blockquote]

Historisch gezien is het maar de vraag of hogere straffen tot het gewenste effect leiden, maar dat is een andere discussie.

Bitcoin transacties

Precieze cijfers ontbreken, maar volgens schattingen van marktonderzoeker Chainalysis is er in 2019 ruim 800 miljoen dollar aan cryptovaluta naar dark web marktplaatsen verstuurd.

Bitcoin zijn pseudo-anoniem, wat inhoudt dat transacties zijn te koppelen aan een identiteit. Een van de gevolgen is dat steeds meer Bitcoin exchanges verplicht zijn om gebruikers om hun identiteitsbewijs te vragen.

In het algemeen geldt dat slechts een klein percentage van de bitcoin transacties is te relateren aan criminele activiteiten zoals die op het dark web en elders.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdark web

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...