Moeilijkheidsgraad bitcoin mining bereikt opnieuw een record

De bitcoin koers mag op dit moment dan aan een stevige correctie bezig zijn, maar daar trekt het netwerk zich helemaal niets van aan. Gisteren is de moeilijkheidsgraad voor het minen van een blok namelijk met 6,17 procent gestegen naar een nieuwe all-time high. Dit was niet alleen genoeg om een nieuw record te noteren, maar het markeerde ook de op vijf na grootste stijging van de moeilijkheidsgraad in 2023.

Moeilijkheidsgraad bitcoin mining bereikt opnieuw een record

Wat betekent dit voor bitcoin?

Dit betekent voor de koers in principe niet zoveel, behalve dat de mining-industrie blijkbaar veel vertrouwen heeft in de toekomst van bitcoin. Een hogere hashrate betekent namelijk dat ze blijven investeren in nieuwe apparatuur.

Moeilijkheidsgraad bitcoin mining bereikt opnieuw een record

Ook de volgende aanpassing van de moeilijkheidsgraad lijkt weer een positieve te worden (zie bovenstaande afbeelding, rechts). Over ongeveer 13 dagen is het zover en gaat de moeilijkheidsgraad voor het eerst in de geschiedenis over de 56,01 biljoen heen (althans, zo lijkt het nu).

Volgens MAC_D is de stijgende hashrate een teken dat investeerders vertrouwen hebben in de veiligheid en betrouwbaarheid van het bitcoin netwerk. “Het feit dat de koers is gevallen, ondanks de toename van de intrinsieke waarde van bitcoin, betekent dat de munt ondergewaardeerd is en dit mogelijk een moment is om actief te accumuleren”, aldus MAC_D.

1,83 miljoen bitcoin voor de miners

We hoeven overigens geen medelijden te hebben met de miners, want volgens de data van Glassnode bezitten die collectief ongeveer 1,83 miljoen bitcoin. Sinds het begin van de maand markeert dat een kleine stijging van 0,08 procent.

Moeilijkheidsgraad bitcoin mining bereikt opnieuw een record

Wat dat bitcoin koers betreft lijkt het vooral een kwestie van uitkijken naar het jaar 2024. Voor april staat dan de halving op het programma en daarvoor krijgen we mogelijk nog de Amerikaanse Spot Bitcoin ETF van BlackRock.

Dat zijn twee potentiële katalysatoren voor een nieuwe bullmarkt. Voorlopig zit dat er echter nog even niet in en moeten we bijkomen van de gigantische daling die we afgelopen week plotseling zagen voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....