Moeilijkheidsgraad Bitcoin mining voor tweede keer achtereen omhoog

1092 totale weergaven
|

Ondanks dat bitcoin het de afgelopen week qua koers moeilijk heeft gehad hebben miners groot vertrouwen in de toekomst van de digitale munt. Zo blijkt althans uit de hash power in het netwerk die maar blijft toenemen.

De bitcoin mining difficulty bepaalt hoe moeilijk het voor miners is om een nieuw blok te vinden en daarmee hun beloning van 6.25 bitcoin te claimen. Vandaag is die moeilijkheidsgraad weer met 1% toegenomen.

Tweede positieve difficulty adjustment op rij

Het gaat goed met het bitcoin-netwerk want de hash rate blijft maar stijgen. Op 9 januari vond de eerste difficulty adjustment van dit jaar plaats met een stijging van 10.79%. Wat de grootste stijging was sinds september 2020.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is tof om te zien hoe deze industrie zich langzaam begint te ontwikkelen tot een miljardenindustrie die niet zomaar zal verdwijnen. Wat ooit begon als een hobbyproject bij mama op zolder is inmiddels het terrein van grote (beursgenoteerde) bedrijven geworden.

De volgende aanpassing van de moeilijkheidsgraad voor miners staat voor over twee weken op de planning en lijkt ook positief te worden. Hoewel dat voor miners natuurlijk minder goed nieuws is, aangezien dat betekent dat hun apparatuur minder bitcoin zal minen.

Bitcoin mining nog nooit zo moeilijk geweest

De meest recente toename van de moeilijkheidsgraad voor het minen van bitcoin betekent dat het nooit in de geschiedenis van de digitale munt lastiger is geweest om bitcoin te minen dan nu. Zonder top-of-the-line hardware hoef je het als miner niet meer te proberen tegenwoordig.

Sinds de afgelopen halving in mei is de moeilijkheidsgraad van bitcoin-mining met 37.5 procent toegenomen. Het netwerk past de moeilijkheidsgraad automatisch aan na ieder 2016e blok.

Dit zit in het protocol ingebakken om te voorkomen dat alle 21 miljoen bitcoin heel snel in omloop komen. Het bijzondere aan bitcoin is dat miners er steeds duurdere en krachtigere apparatuur tegenaan kunnen gooien, maar dat het tempo waarop nieuwe bitcoin in omloop komen daardoor nooit zal versnellen.

Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld goud, waarvan we wel meer kunnen vinden als we betere en krachtigere apparatuur in de strijd gooien in de zoektocht naar het edelmetaal.

Lees meer over:
bitcoin miningmining

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....