Moeilijkheidsgraad van Bitcoin mining daalt voor eerst in 18 weken: minus 1,5%

1080 totale weergaven
|

De moeilijkheid van het minen van bitcoin is voor het eerst in een paar maanden weer afgenomen. Om precies te zijn daalde het met 1,5%.

De moeilijkheid van mining

Afgelopen zondag heeft de zogenoemde mining difficulty adjustment weer plaatsgevonden. Dit gebeurt doorgaans elke twee weken (of beter: elke 2016 blocks). Negen epochs op rij, ging de moeilijkheidgraad omhoog. Nu komt er na 18 weken een einde aan deze streak: voor het eerst sinds juli daalt het getal – met 1,5%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Moeilijkheidsgraad van Bitcoin <a href=mining daalt voor eerst in 18 weken: minus 1,5%">

Waar hebben we het hier eigenlijk over?

Mining uitgelegd

In de hele wereld gaan miners digitaal met elkaar de strijd aan om het eerstvolgende block te mogen ‘maken’. Om dit recht te verdienen, moeten ze een hash ‘vinden’.

Als er meer rekenkracht is, voltooien al deze miners dit proces steeds sneller. Maar omdat de blocktijd in bitcoin gemiddeld 10 minuten moet blijven, kalibreert het netwerk elke twee weken automatisch – om het ‘vinden’ van deze hash qua duur stabiel te houden.

Anders gezegd: in de vorige acht epochs kwam er telkens meer rekenkracht online. Dit kwam vooral omdat mining rigs weer werden aangesloten nadat ze uit China door de autoriteiten werden weggestuurd. Daardoor nam de moeilijkheidsgraad toe tot het duizelingwekkende getal 22,5T (22 * 10 tot de 12e macht).

De afgelopen twee weken nam de rekenkracht dus iets af, waardoor het minen weer wat makkelijker mocht worden. Sommige analisten denken dat de hashrate wat afnam door verbindingsproblemen bij enkele mining pools.

Wat ook niet onbelangrijk is: door de blocktijd op gemiddeld 10 minuten te houden, heeft bitcoin een gegarandeerde schaarste ingebouwd. Ieder block komt er namelijk een block subsidie (van momenteel 6,25 BTC) in omloop. Als dit steeds sneller zou gebeuren (door meer mining en een variabele rekenkracht), dan zou het monetair beleid onvoorspelbaar worden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining