Moeilijkheidsgraad voor bitcoin mining stijgt naar recordhoogte!

De zogenoemde mining difficulty blijft groeien in de aanloop naar de historische halving. Over twee weken zullen miners plots klap 50% minder nieuwe coins verdienen per block dat ze maken. Tegelijkertijd neemt de concurrentie onder de miners toe: de mining difficulty adjustment stijgt!

Gisteren (10 april) is de moeilijkheidsgraad voor bitcoin mining weer gestegen. Daardoor staat dit getal nu op een recordhoogte van 86,4 biljoen. Dat is een paar procent hoger dan de vorige moeilijkheidsgraad. Op 28 maart werd deze vastgezet op 83 biljoen.

De eerstvolgende aanpassing van de moeilijkheidsgraad gebeurt naar verwachting pas na de halving weer. Experts denken dat het dan makkelijker wordt, omdat miners ineens kleinere marges overhouden en dus zullen overwegen te stoppen.

De mining difficulty adjustment is in zekere zin een kalibratie van het netwerk. Elke twee weken (of: 2016 blocks) herberekent het protocol hoe moeilijk het moet zijn om een nieuw block te maken.

De reden hiervoor is om ervoor te zorgen dat er geen enorme inflatie ontstaat als de blocktijd afneemt. Want als de moeilijkheid zich niet aanpast én de rekenkracht blijft toenemen, zal de blocktijd steeds verder dalen. En als dat gebeurt, zullen de block subsidies steeds sneller in omloop komen.

Enfin; de volgende aanpassing van de moeilijkheidsgraad gebeurt naar schatting over 13 dagen weer.

In lijn met de stijgende difficulty, stijgt ook de rekenkracht die alle miners tezamen inleggen. Deze staat steeg van 619 exahashes per seconde (EH/s) op 28 maart tot 696 EH/s op 10 april. Hoewel dit getal moeilijk te meten is, noteert BitInfoCharts zelfs een piek van 727,9 EH/s op 24 maart.

Volgens analisten van Galaxy Digital zal maar liefst 20% van de huidige rekenkracht verdwijnen na de halving: mining bedrijven zullen liever rigs uitzetten dan verlies maken.