Trezor implementeert tool om Bitcoin adres te verifiëren voor Zwitserse beurzen

Hardware wallet Trezor heeft een nieuwe functie geïmplementeerd. Gebruikers kunnen automatisch een ‘bewijs’ leveren om aan te tonen dat ze de eigenaar zijn van een adres (en bijbehorende private key).

Nieuwe functie in Trezor

Deze functie is te gebruiken voor klanten van een Zwitserse beurs. Het gaat om het zogenoemde Address Ownership Proof Protocol (AOPP), ontwikkeld door crypto-startup 21 Analytics. Dit bedrijfje werkt ook met wallets zoals BitBox en Edge.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Misschien komt dit over als een handige tool voor bitcoinbezitters, maar de realiteit is minder rooskleurig.

AOPP is namelijk gemaakt om als cryptobedrijf te kunnen voldoen aan de Zwitserse implementatie van anti-witwasvereisten (AML). De FINMA wil dat gebruikers van Zwitserse platformen kunnen aantonen dat ze ook daadwerkelijk eigenaar zijn van een adres.

Naast de aanbevelingen van de Financial Action Task Force (FATF), moeten virtual asset service providers (VASP’s) van het land de wallets van inkomende transacties identificeren.

In Nederland hebben we ook korte tijd last gehad van deze gevaarlijke ontwikkeling, totdat Bitonic zijn gelijk kreeg in een zaak tegen De Nederlandsche Bank. De walletverificatie-eisen zijn in Nederland inmiddels geschrapt.

Walletverificatie-eisen

De opmars van AML-regels voor cryptovaluta die van non-custodial wallets komen, staat nog steeds in de kinderschoenen. In plekken zoals Zwitserland en Singapore moeten beurzen al wel alle transacties van meer dan $1.000 identificeren als deze van “unhosted wallets” komen.

Trezor maakt dat met de AOPP-tool iets makkelijker. Dit is namelijk zo’n self-hosted hardware wallet. Goed nieuws voor Zwiterse Trezor-gebruikers dus, alhoewel de algemene trend niet per se in de community wordt aangemoedigd.

Als je (met een screenshot of via de AOPP-tool) aantoont dat een adres daadwerkelijk van jou is, kan dit nare gevolgen hebben. Denk aan een scenario waarin jouw identiteit gekoppeld is aan adressen in de blockchain én dat deze informatie door een beurs moet worden opgeslagen. Het is een echte honeypot voor hackers.

De CEO van 21 Analytics vertelt dat 95% van de transacties van Zwitserse VASP’s niet naar andere top-20 beurzen gaan, maar naar ‘self hosted’ wallets. De oplossing hiervoor is dus wel een gat in de markt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsZwitserland