Nederland levert Rus (29) aan Amerika uit wegens bitcoin oplichting

Nederland levert Rus (29) aan Amerika uit wegens bitcoin oplichting

Nederland heeft een verdachte uitgeleverd aan Amerika. Het betreft een 29-jarige Rus die verdacht wordt van het witwassen van crimineel geld via cryptocurrency's. Dat maakt het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend.

Het gaat om Denis Mihaqloviv Dubnikov, die een Russisch paspoort heeft, en deze week verscheen voor de federale rechtbank in Portland, Oregon. In oktober start een vijfdaags juryproces. In het ergste geval kan de Rus veroordeeld worden tot 20 jaar gevangenisstraf.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij zou onderdeel hebben uitgemaakt van een groep hackers die cyberaanvallen hebben uitgevoerd met zogenaamde Ryuk ransomware. De groep zou sinds 2018 overheden en bedrijven aanvallen met dit type ransomware speciaal gericht op Windows systemen. Zodra het systeem plat ligt, vraagt men losgeld doorgaans in bitcoin of andere valuta.

De opbrengsten van deze hacks worden vervolgens via allerlei financiële transacties verduisterd, zo stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie. In totaal zou het om 70 miljoen dollar aan losgeld gaan wat de groep rondom Dubnikov heeft buitgemaakt. Persoonlijk zou hij meer dan $400.000 aan losgeld hebben witgewassen.

In Amerika en ook in Europa zijn er speciale eenheden die zich richten op digitale afpersingszaken. Ook in Nederland zijn er gevallen bekend van organisaties die onder druk zijn gezet om losgeld in bitcoin te betalen.

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties