Nederlandse attractieparken slachtoffer afpersing, 7 bitcoin aan losgeld gevraagd

Verschillende Nederlandse attractieparken zijn (indirect) slachtoffer geworden van afpersing. En niet geheeld verrassend: de hackers zijn uit op bitcoin (BTC). Door een datalek bij Ticketcounter zijn onder andere klanten van Diergaarde Blijdorp, Apenheul en Dierenpark Amersfoort getroffen, zo meld het AD.

Datalek Ticketcounter

Door een lek van het bedrijf Ticketcounter zijn de gegevens van de bezoekers van de dierentuinen en parken in bezit van derde partij. Ze vragen ongeveer 300.000 euro, betaald in bitcoin. Dit komt met de huidige prijs neer op iets meer dan 7 BTC. Wordt dat niet betaald? Dan komt alle data online te staan en zal het worden verkocht via het Dark Net.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat in totaal om persoonsgegevens van 1,5 miljoen mensen. Door een foutje van het ticketkantoor stonden deze gegevens een aantal maanden lang online. Volgens Diergaarde Blijdorp, een van de indirecte slachtoffers, gaat het om namen, emailadressen en soms bankrekeningnummers. Naar verluidt zijn wachtwoorden, pasfoto’s en creditcardgegevens níet gelekt.

Directeur Sjoerd Bakker van Ticketcounter staat nu voor een moeilijke keuze: even drie ton aan bitcoin aftikken, of niet? Bakker is niet van plan te gaan betalen, zo vertelt hij aan het AD.

“Zeker niet. Daarom treden we er nu ook mee naar buiten. We waarschuwen onze klanten dat dit is gebeurd.”

Waarom Bitcoin?

Het is heel makkelijk om nu naar bitcoin te wijzen. “Deze criminelen gebruiken immers bitcoin, en daarom is Bitcoin slecht.” Maar in wezen laat dit voorbeeld zien waarom bitcoin zo krachtig is. Waarom kiest de afperser voor de cryptomunt, en niet voor cash geld of een girale betaling?

Bitcoin is permissieloos én pseudoniem én digitaal én censuurvrij. Het betekent dat je betalingen kunt doen buiten het traditionele financiële systeem om. Om geld op een bankrekening te ontvangen, moet je je (financiële) privacy opgeven, waarbij iedere betaling gefaciliteerd en goedgekeurd wordt door een tussenpartij.

Moeten we Bitcoin dan niet stoppen om dit soort afpersingen te voorkomen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: Bitcoin treft geen blaam. Want het lek vond al plaats en de fout wás al begaan. Bitcoin is slechts een middel, niet de misdaad zelf. Het was de medewerker die de data online zetten en daarmee praktisch gezien gratis weg gaf aan de ‘hacker’.

Bitcoin lost problemen op

Je zou zelfs kunnen stellen dat áls bitcoin in dit soort situaties werkt, dat het dan voor iedereen werkt. Bitcoin maakt het mogelijk om betalingen te doen zónder tussenpersoon die de macht heeft over het geld en de financiële transacties.

Werkt Bitcoin voor criminelen en voor hackers? Ja! En dat betekent dus dat het voor iedereen werkt. Ook voor mensen die onderdrukt worden door corrupte regimes. Ook voor mensen die worden vervolgd wegens hun religie, overtuiging of geaardheid. En ook voor mensen die gesteld zijn op hun (financiële) privacy.

Het feit dat het door bitcoin aantrekkelijk is om datalekken op te sporen, zou indirect ook kunnen zorgen voor een betere beveiliging van informatiesystemen. Het kan een extra prikkel of incentive zijn om data toch iets beter te gaan beschermen.

Wil je graag meechatten over alle nieuwtjes? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: