Nieuw record voor bitcoin miners

Volgens data van Glassnode heeft de rekenkracht van het bitcoin netwerk weer een nieuw record bereikt. Momenteel worden er per seconde zo’n 282 EH ingelegd.

Rekenkracht

Daarbij moet wel gezegd worden: dit is een ruwe schatting. Elke seconde is de hashrate weer anders en er is niet één centrale database waar je de statistiek kunt uitlezen. Bij verschillende analysebedrijven zul je dus verschillende getallen tegenkomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Enfin, de rekenkracht bereikt volgens Glassnode een nieuw record. Elke seconde worden er dus 282 maal 10 tot de macht 18 aantal krasloten gekrast door bitcoin miners. Als je dit uitschrijft is dat 282.000.000.000.000.000.000 hashes per seconde.

Tevens is het beter om naar een trend te kijken, dan naar een enkel los datapunt. Onderstaande grafiek gebruikt het zevendaags gewogen gemiddelde van de rekenkracht, waardoor de grafiek 231 EH/s aangeeft.

Nieuw record voor bitcoin miners

Dit is ook een record. Begin juni werd het vorige record genoteerd rond de 230 EH/s. Op dat moment zette de Celsius- en LUNA-prijscrash in, waardoor de marges voor miners minder werden. Dit resulteerde dan weer in een afname van de hashrate. Het was voor miners beter om niets te doen, in plaats van verlies te draaien.

Nog iets verder terug, vanaf april 2021, zie je nog een grote daling van de rekenkracht. Dit was het verbod op bitcoin mining in China. Destijds was zo’n 50% van de rekenkracht gehuisvest in het Aziatische land.

Na het verbod kwam de exodus op gang, waardoor de machines tijdens de verhuizing tijdelijk uit stonden, alvorens het maanden later weer terug online kwam (zoals in bovenstaande grafiek te zien is vanaf juli 2021).

Bitcoin verdienen

Miners proberen als het ware een juiste waarde te vinden (een nonce) waarmee ze de juiste hash vinden. Met dit datapakketje kunnen ze het recht claimen om een block aan de blockchain toe te voegen.

Hiervoor krijgen ze dan de som van de blocksubsidie en de block reward. Dat komt neer op iets meer dan 6,25 BTC, omgerekend $135.000.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining