Populair bitcoinfonds in Amerika wil uitzonderingspositie na vliegende start

ProShares wil een uitzonderingspositie voor hun nieuwe bitcoinfonds. Het fonds valt in de categorie van exchange-traded funds (ETF) en het is daarmee de eerste in de Verenigde Staten.

Door de grote interesse in aandelen ($BITO) in dit fonds loopt ProShares tegen de limieten. Het bedrijf maakt gebruik van de bitcoin fuutres op de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

CME heeft een limiet van 2.000 future-contracten die per maand kunnen aflopen. Op het moment van schrijven heeft ProShares 2.133 contracten voor de maand november. Handelaren konden deze week voor het eerst aan de slag met BITO en het fonds loopt nu dus al tegen de limieten aan.

De ETF belegt 25% van het geld van hun investeerders via een dochteronderneming op de Kaaimaneilanden. Die onderneming krijg vervolgens de opdracht om bitcoin-futures te kopen bij CME.

De andere 75% van het geld gaat naar andere waardepapieren en de repo-markt voor in de schatkist. Dat geld moet op termijn naar andere investeringen gaan volgens directeur Michael Sapir. Daar moet hij echter wel groen licht voor krijgen vanuit toezichthouders.

Sapir hint naar investeringen in andere financiële producten die te maken hebben met de koers van bitcoin. Hij noemt ook de mogelijkheid om te investeren in bedrijven die veel blootstelling hebben aan bitcoin zoals MicroStrategy en miningbedrijven.

Originele bericht (22 oktober 14:45): Enkele dagen na de lancering loopt de eerste bitcoin futures ETF al het gevaar dat zijn eigen populariteit het beleggingsproduct in de problemen brengt. De ProShares Bitcoin Strategy ETF (ticker BITO) is namelijk goed op weg om het limiet te doorbreken van het aantal contracten dat ze mogen vasthouden van de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Er staan limieten op het aantal futures contracten dat één partij mag vasthouden, dus het zou ProShares niet slecht uitkomen als er vandaag een tweede bitcoin futures ETF op de markt komt.

Bitcoin futures ETF kruipt tegen de limieten aan

Na twee handelsdagen heeft BITO al 1.900 contracten voor oktober en volgens de regels van CME mag een partij maar 2.000 contracten hebben die in dezelfde maand aflopen. Om te voorkomen dat ze tegen de limiet aanlopen, koopt het fonds nu ook al contracten voor november.

Inmiddels bezitten ze bij BITO ook al 1.400 contracten voor november, maar als het op dit tempo doorgaat is het maar de vraag wanneer ze uitverkocht zijn. Het fonds heeft op dit moment al meer dan 1 miljard dollar aan contracten in beheer.

De maximale positie bij de CME is 5.000 contracten en die kan binnenkort weleens bereikt worden. Een oplossing voor de korte termijn is om de contracten die ze al hebben te veranderen in contracten voor de meer lange termijn. Maar dat brengt een risico met zich mee.

Risico dat futures ETF spotprijs niet volgt

Hoe langer de contracten duren, hoe meer de koers van de ETF in potentie wegloopt van de spotprijs van bitcoin. Voor het vasthouden van futures contracten voor de relatief lange termijn betaal je namelijk een zogenaamde “roll over” fee.

Wat betekent dat je iedere maand een zeker bedrag moet aftikken om de contracten vast te houden en hoe langer de contracten, hoe hoger die kosten worden. Dat is waarom het uiteindelijk aantrekkelijker is om op de spotmarkt bitcoin te kopen.

“Het eindresultaat is dat de ETF qua koers in potentie significant gaat verschillen van de spotprijs van bitcoin,” aldus Nate Gerace, president bij adviesbureau The ETF Store.

Het potentiële goede nieuws is dat CME erover nadenkt om het limiet voor het aantal contracten dat in dezelfde maand afloopt te verhogen naar 4.000 contracten. Wat ProShares weer een beetje ademruimte zou geven.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!