Ordinal inscriptie gemaakt met private key uit 2009

Deze week is de 11 miljoenste Ordinal-inscriptie in de bitcoin blockchain gezet. Sindsdien is er een hele bijzondere bitcoin-NFT gemaakt: nummer 11.035.214.

Oude key

De inscriptie bevat een bericht dat is ondertekend met de private key die is gekoppeld aan blok 1.018. Ja, inderdaad: die dateert dus uit 2009.

Het is niet de eerste keer dat deze private key is gebruikt om een boodschap achter te laten. In november 2022 trok een bericht op bitcointalk.org de aandacht. De gebruiker met de naam “Onesignature” publiceerde een bericht dat was ondertekend met een specifiek adres dat op 19 januari 2009 was aangemaakt.

Dit adres, beginnend met “1NChf”, had op 14 juni 2011 een block subsidie van 50 BTC ontvangen. Op 6 juni 2023 verscheen er weer een bericht dat terug te linken is naar dit adres. Je kunt de data van de Ordinal en van het bericht op Bitcointalk naast elkaar leggen: ze hebben exact dezelfde handtekening.

De digitale handtekening van het bericht van Onesignature is dus opnieuw gebruikt. Dit keer ging het om het ondertekenen van een Ordinal inscriptie met de simpele tekst ord.io. Je kunt dit uitlezen in Ordscan.

Ordinal inscriptie gemaakt met private key uit 2009

Leonidas, oprichter van ord.io, kwam achter deze bijzondere Ordinal en de achtergrond van de private key. Sommigen denken dat deze toebehoorde aan Hal Finney. Er is ook kritiek, van onder andere Greg Maxwell, omdat het handtekeningtype nog niet bestond toen Finney met bitcoin bezig was.

Hij overleed in 2014 aan de gevolgen van de spierziekte ALS. Geruchten zijn daarom dat de private key is gelekt en iemand anders hier nu spelletjes mee speelt.

Motieven zijn niet bekend en welk persoon de Ordinal heeft gemaakt ook niet. Er is dus nog veel onduidelijkheid en veel waarde kunnen we niet aan dit nieuws toedichten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws