Nieuwe regels in Japan waardoor trustbanken bitcoin mogen beheren

Nieuwe regels in Japan waardoor trustbanken bitcoin mogen beheren

Trustbanken uit Japan mogen naar verluidt later dit jaar aan de slag met bitcoin. Een financiële topregulator maakte plannen bekend om wetgeving op te stellen waardoor deze specifieke bedrijfsvoering volgend jaar juridisch bindend zou kunnen worden.

Regulering 'cryptobanken'

Het gaat daarbij om banken die bitcoin in beheer willen nemen voor haar klanten, als bewaardienst. De krant Nikkei meldt dat de Financial Services Agency (FSA) de zogenoemde trustbanks wil "dereguleren". Het is een maatregel die deze financiële instellingen in staat zal stellen om deposito's te verwerken.

De FSA is een instantie die toezicht houdt op zowel de banksector als de binnenlandse cryptomarkt. Ze willen cryptovaluta gaan behandelen als "trust assets". Ze benadrukken wel dat cryptoassets “volatiel” zijn en dat de handel daarin “hoge risiconiveaus met zich meebrengt”.

Toch is de stap die banken mogen maken gericht om de beleggers te beschermen. Ze willen zo "passende ontwikkelingen in de markt bevorderen."

De ontwikkelingen volgen naar verluidt op een maand vol overleg over de nieuwe wetgeving. Nikkei meldde dat de nieuwe maatregelen dit jaar "al in de herfst" van kracht zou kunnen gaan.

Andere regels

Het nieuws is een zegen voor de binnenlandse banksector. Vorige maand werden er al herzieningen van de wet doorgevoerd wat betreft de afwikkeling van fondsen. Ook zijn er speciale regels voor uitgevers van stablecoins opgesteld.

Deze stablecoins moeten (!) worden gekoppeld aan de yen of een ander wettig betaalmiddel. Dit geeft de eigenaars de garantie om hun stablecoins ook daadwerkelijk tegen de nominale waarde te kunnen inwisselen.

De 'stabiele cryptovaluta' mogen daarnaast ook alleen nog maar door erkende banken, geregistreerde geldtransfer agents en trustmaatschappijen worden uitgegeven.

Vorige maand kreeg cryptobeurs FTX voorlopige goedkeuring om in Japan aan de slag te gaan. Eerder namen ze de lokale beurs Liquid al over.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin bank Japan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties