'Nieuwe regels voor bedrijven achter stablecoins zoals Tether'

'Nieuwe regels voor bedrijven achter stablecoins zoals Tether'

Een belangrijk adviesorgaan van het Amerikaanse ministerie van Financiën adviseert om stablecoinbedrijven behandelen als een financiële instelling. Neemt minister Janet Yellen, de voormalige presidente van de Federal Reserve, dit advies over?

Stablecoins op bitcoinmarkt

Het is de President's Working Group (PWG), een adviesorgaan voor de Biden-regering, die de risico's én kansen van dit type cryptovaluta in kaart heeft gebracht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Meest genoemde risico's zijn solvabiliteits - en liquidatierisico's. Wat gebeurt als iedereen de dollars achter elke Tether USDT opeist? Hoe zit het met de transparantie van de dollardekking?

De voordelen van stablecoins zijn evident. Het is namelijk goedkoper om met Tether of andere stablecoins te handelen in vergelijking met dollars of euro's. Je bent als handelaar niet afhankelijk van trage, legacy systemen zoals Fedwire of het Europese SEPA-netwerk.

Ook in Nederland, dat zich uitroept als een pionier op het gebied van fintech, zijn banken afhankelijk van verouderde systemen uit de jaren tachtig. Openbare protocollen zoals het Lightning Network maken daar korte metten mee.

Tether, niet onomstreden, heeft haar positie de afgelopen twaalf maanden flink verbeterd. Bij de grootste beurs in de markt Binance zijn de top 20 handelsparen afhankelijk van stablecoins zoals USDT en BUSD, een eigen maaksel van Binance.

Beurzen hebben dus simpelweg zoveel mogelijk stablecoins nodig om te voldoen aan de vraag van hun klanten. De hoeveelheid stablecoins in de markt is de afgelopen twaalf maanden met 500% gestegen.

Tether USDT, uitgegeven door Tether Inc, is nog steeds marktleider. Maar ook USDC, een product van Circle én Coinbase, wordt steeds meer gebruikt.

De stijging in gebruik is goed te zien in de cijfers van The Block.

Adviesorgaan PWG wil dat het ministerie van Financiën zo snel mogelijk een wetsvoorstel klaarstoomt voor het Congres, de wetgevende instantie bestaande uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat (de evenknieën van de Kamers in Nederland).

Ze adviseren dat de bedrijven achter stablecoins gaan voldoen aan dezelfde eisen als banken en andere financiële instellingen. Denk aan een vangnet zoals een depositiestelsel waar klanten aanspraak op kunnen maken in het geval van calamiteiten.

Dus een vergunningstelsel voor bedrijven zoals Tether Inc, Paxos en Circle is in de maak.

Toezicht

Ook zal er een toezichthouder, waarschijnlijk de effectenwaakhond Securities & Exchange Commission (SEC), aangewezen worden die toezicht houdt. Maar er zullen ook rollen en verantwoordelijkheden zijn voor de Federal Reserve, ministerie van Financiën en de Commodity Futures Trading Commission, die toezicht houdt op derivaten.

En dan is er ook nog de Financial Stability Oversight Council die een rol kan gaan spelen.

In het onderstaande overzicht staan marktspelers die ook een actief (informatie) rol richting het ministerie van Financiën hebben gespeeld.

'Nieuwe regels voor bedrijven achter stablecoins zoals Tether'

De reacties op Twitter zijn best positief te noemen. Handelaar Bitcoin Jack ziet dat er hiermee een groot systeemrisico wordt weggenomen.

Ook MicroStrategy-CEO Michael Saylor, met ruim 7 miljard dollar aan bitcoin op zijn bedrijfsbalans, ziet het als een factor om bitcoin als wereldreservemunt te versnellen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Amerika stablecoins VS

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties