Nieuwe schaalbaarheidsoplossing voor bitcoin gepresenteerd: Ark

Burak heeft recentelijk groot nieuws gedeeld over een nieuwer laag boven op bitcoin. De developer kondigt aan dat tbdxxx voortaan door het leven gaat als Ark. Burak heeft ook meer licht geworpen op hoe dit vernieuwde concept in de praktijk zal functioneren.

In de kern is Ark een innovatief idee dat is ontworpen om transacties met bitcoin makkelijker te maken. Dit moet gebeuren op een andere manier dan op de basislaag.

Het hanteert een model waarin utxo's worden gedeeld en anonieme transacties buiten de blockchain worden gefaciliteerd. Dit wordt bereikt met behulp van een tussenpersoon die bekend staat als de Ark Service Provider (ASP).

Net als de dienstverleners in het lightning netwerk, moeten ASP's zorgen continu voor de nodige liquiditeit in het netwerk. Ark is open-source en voor iedereen te gebruiken.

Nieuwe schaalbaarheidsoplossing voor bitcoin gepresenteerd: Ark

VTXO's

Een belangrijk aspect van Ark is het beheer van utxo's buiten de blockchain. Deze utxo's, ook bekend als "virtuele utxo's" of "vtxo's", zijn tijdelijk en hebben een levensduur van vier weken. Binnen deze periode moeten gebruikers hun vtxo's uitgeven of naar hun eigen account terugsturen om de vervaltijd opnieuw in te stellen.

Het verkrijgen van vtxo's kan op twee manieren: van een huidige eigenaar of via een proces dat 'lifting' wordt genoemd. Dit laatste maakt gebruik van een tweerichtingspeg-mechanisme.

Met behulp van 'lifting' kunnen gebruikers hun on-chain utxo's converteren naar vtxos, en dit op een 1:1 basis. Zelfs zonder de hulp van een ASP, kan een virtuele utxo op elk moment worden teruggezet naar een on-chain utxo. De belofte is dat het op deze manier makkelijker wordt om transacties te sturen met bitcoin. Het is een andere oplossing dan die we al kennen.

Bij transacties selecteren gebruikers welke vtxos ze willen gebruiken en genereren ze nieuwe vtxos voor de ontvanger. Dit gebeurt in een zogenaamde coinjoin-ronde, waarbij de ASP als neutrale coördinator optreedt. De ASP financiert de coinjoin met zijn eigen on-chain fondsen, waardoor hij de vtxos van de gebruikers kan inlossen.

De vers gegenereerde vtxos worden gebundeld in een gezamenlijke transactie-output. Deze output vervalt na vier weken, waarna de ASP, die de oorspronkelijke financiering van de output heeft verzorgd, deze volledig kan overnemen. Het is de bedoeling dat alle vtxos binnen deze periode worden ingewisseld.

Samenvattend, Ark belooft een interessante aanvulling te zijn op het ecosysteem van Bitcoin. Door zich te richten op zowel schaalbaarheid als privacy, heeft Ark de potentie om een belangrijke rol te spelen in de toekomstige groei van bitcoin.

De mensen achter Ark roepen mensen uit de community op om bij te dragen waar dit kan.

Lees meer over:
ArkBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...