Week in Bitcoin: prijs van $27.000, hoge rentes en het goud van DNB

Bitcoin beleefde een roerige week. We hebben het meest opmerkelijke en belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet.

Staat van het netwerk

Bitcoin heeft momenteel een prijs van $27.075 per munt. Met 3.693 satoshis per dollar en een indrukwekkende marktkapitalisatie van $524.7 miljard.

Als we deze cijfers vergelijken met traditionele markten, zien we dat de prijs van Bitcoin op het moment van schrijven gelijk is aan 13,6 ounces goud. Hierdoor vertegenwoordigt de marktkapitalisatie van Bitcoin 3,93% van de totale goudmarkt.

Steeds meer bedrijven houden Bitcoin aan in hun bedrijfsschatkisten. Momenteel bevatten de bedrijfsschatkisten in totaal 1.651.542 BTC, ter waarde van $44.7 miljard. Dit vertegenwoordigt 8,52% van de totale circulerende Bitcoin-voorraad van 19.379.236,96 BTC.

De wereld van miners is en blijft ongelooflijk competitief met een huidige moeilijkheidsgraad van 49,5 x 1012. Miners verdelen zo'n 900 bitcoin per dag onderling, tegen de huidige dagkoersen levert dat jaarlijks $7.72 miljard op aan inkomsten.

Netwerkactiviteit van Bitcoin blijf achter in vergelijking met Bull Market

Het transactievolume die dagelijks wordt verplaatst op het netwerk van bitcoin is gedaald tot een waarde van $2,73 miljard. Dit plaatst de netwerkdoorvoer $10,37 miljard (79%) lager dan de piek van $13,1 miljard, die werd waargenomen tijdens de bullmarkt in 2021. Zoals je ziet gebruiken de analisten van Glassnode de Amerikaanse dollar om het verschil aan te duiden.

Hoewel de huidige netwerkactiviteit aanzienlijk lager is dan de piekwaarden, is het belangrijk om te onthouden dat fluctuaties in netwerkactiviteit niet direct correleren met de gezondheid of waarde van Bitcoin. Het netwerk verwerkt nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid transacties, hoewel dit aanzienlijk lager is dan tijdens piekmomenten

Lightning Labs lanceert nieuwe oplossing voor BRC20-problemen van bitcoin

Lightning Labs heeft een nieuwe oplossing bedacht voor het 'minten' van nieuwe tokens op het bitcoinnetwerk, ook wel bekend als BRC20 tokens. De oplossing heet Taproot Assets Protocol.

Lightning Labs is een bedrijf dat software ontwikkelt voor het lightningnetwerk, de tweede laag op het bitcoinnetwerk dat snellere en goedkopere transacties mogelijk maakt. Het bedrijf ontwikkelt open source en schaalbare lightningsystemen waarmee gebruikers geld efficiënter kunnen verzenden en ontvangen.

MicroStrategy overweegt Ordinals voor applicatieontwikkeling, stelt Michael Saylor

Volgens Michael Saylor, medeoprichter en voormalig CEO van MicroStrategy, speelt het bedrijf met het idee om met Ordinals aan de slag te gaan. Het is een relatief nieuwe toepassing waar tot nu toe vooral zaken als NFT's en andere gerelateerde initiatieven zijn uit voortgekomen.

Sinds Saylor geen CEO meer is, is hij nog meer bezig met bitcoin. MicroStrategy heeft 140.000 bitcoin in kas en wil zich daarnaast ook richten op dienstverlening in de industrie. Sommige mensen vinden Ordinals en zaken als BRC-20 tokens niets waard, maar MicroStrategy kijkt er anders naar.

Binance opnieuw afgesloten van betaalverwerker, dit keer in Australië

Binance in Australië heeft aangekondigd dat het geen PayID-stortingen meer kan verwerken. De bekende cryptobeurs wijt dit aan een besluit van een derde partij die betalingsdiensten verzorgt.

Cuscal is de aanbieder die hierbij naar voren is gekomen. Deze partij heeft nog niet gereageerd op vragen over deze situatie. Binance is druk bezig een alternatieve dienstaanbieder te vinden om de mogelijkheid tot AUD stortingen en opnames voor haar gebruikers te herstellen. Een nieuwe partner vinden blijkt echter niet altijd een makkelijke opdracht.

Europese ministers van Financiën keuren crypto verordening MiCA goed

De Markets in Crypto Assets-verordening is definitief goedgekeurd door de Europese Raad, en er is ook overeenstemming bereikt over een nieuwe wet voor het delen van gegevens over cryptobezit.

De Markets in Crypto Assets-regelgeving is dinsdag unaniem goedgekeurd door de ministers van Financiën van de Europese Unie (EU). Daarmee is het Europese blok de eerste grote jurisdictie ter wereld met een crypto-licentiesysteem. Het heeft ook nieuwe anti-witwasmaatregelen goedgekeurd voor cryptotransacties, ook wel bekend als transfer of funds regulation, dat losstaat van MiCA overigens.

Voorzitter CFTC waarschuwt voor regulering decentrale cryptobeurzen

Rostin Behnam, de voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), gaat ook DeFi reguleren. De toezichthouder vertelt dat ook gedecentraliseerde cryptobeurzen zullen worden gereguleerd door de CFTC of de Securities and Exchange Commission (SEC).

De Nederlandsche Bank verplaatst 10 miljard euro aan goud

De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen vier weken in het diepste geheim 200.000 kilo aan goudstaven en gouden munten verhuisd, aldus de NOS.

Het miljardenbedrag is verplaatst van de kluis van De Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem naar het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist.

In het diepte geheim is het laatste transport van de 10,4 miljard euro aan goudreserves voltooid. Maar niet alleen de honderdduizenden kilo's aan goud, maar ook 4,5 miljard euro aan bankbiljetten heeft de oversteek gemaakt van Haarlem naar Zeist.

Suggestie uit Londen: reguleer bitcoin hetzelfde als gokken

Volgens een recent rapport van een panel van Britse wetgevers moeten transacties met bitcoin worden gereguleerd als gokactiviteiten. De argumenten: inherente volatiliteit en vermeend gebrek aan intrinsieke waarde. Deze kenmerken zouden de cryptovaluta's bijzonder riskant maken voor consumenten.

Fed-president: 'We moeten de rente waarschijnlijk nog verder ophogen'

Raphael Bostic, de president van de Atlantic Federal Reserve Bank, zegt dat hij niet verwacht dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar al met renteverlagingen op de proppen komt en hij ziet de inflatie helemaal niet zo snel dalen als de markt nu verwacht. "We moeten de rente vanaf dit punt misschien nog verder ophogen", aldus Bostic.

"Er is nog een lange weg te gaan voordat we de doelstelling van 2,0 procent bereiken, maar we hebben wel degelijk progressie geboekt", zo gaat Bostic verder.

Bitcoin 2023

Er is op dit moment een groot bitcoin evenement in Miami. Tienduizenden bitcoiners komen samen, met een groot aanbod aan spreker. Hieronder vind je een van de vele video's.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...